Foto: Marko Đoković

savršen kraj godine na kolarcu

OVACIJE ZA FINALE NOVOGODIŠNJIH KONCERATA: Beogradska filharmonija pokazala svoje supermoći!

Tešku 2021. godinu Beogradska filharmonija ispratila je pokazavši svoju snagu, talenat i optimizam, sve ono zbog čega je publika izašla ozarena nakon koncerta o kome će se dugo pričati

Pop kultura
> 13:05h

Stajaće ovacije ispratile su drugi novogodišnji koncert Beogradske filharmonije (BF) zajedno sa dirigentom Danijelom Rajskinom sinoć na Kolarcu.

Dva dana zaredom, Filharmonija je izvodila program pod nazivom "Muzički bazar“, a pored šarenila muzičkih kultura, predstavila je multi-talente svog orkestra.

foto: Marko Đoković

- Novogodišnje koncerte je, kao i uvek, pratilo veliko uzbuđenje ali i iznenađenje u poslednji čas. Iako je najavljeni klarinetista Kari Kriku otkazao dolazak usled bolesti, cela Filharmonija – produkcija zajedno sa dirigentom Rajskinom i orkestrom, odmah se dočekala na noge i napravila efektne izmene koje su u prvi plan pokazale muzičke super-moći filharmoničara. Tako su neverovatne veštine, talenat i spremnost, pokazali klarinetista Veljko Klenkovski, perkusionista Miloš Branisavljević i violista Konstantin Blagojević. Prvi klarinet Beogradske filharmonije, Veljko Klenkoviski, odsvirao je tri numere sa repertoara Karija Krikua, maestralno ih savladavši za samo dva dana. Briljirao je u delima kao što su "Plesovi iz Korunda“, tradicionalna rumunska pesma „Još jedna čaša vina“ i "Bapsijina odluka“, pokazavši neverovatnu svestranost i virtuoznost - saopštavaju iz Filharmonije.

foto: Marko Đoković

A da bi koncept "Muzičkog bazara“ ostao potpun, Filharmonija je prikazala još jedan talenat poručivši delo Milošu Branisavljeviću koji nije samo perkusionista već i kompozitor. Njegova kompozicija "Bis“, nastala za samo jedno veče, prikazuje ne samo Milošev neverovatan talenat već i bravuroznost svih perkusionista.

foto: Marko Đoković

- Zajedno sa autorom, oni su bili prave "akrobate“ u efektnoj kompoziciji čiju je premijeru publika pozdravila ovacijama, a jedva se zadržala na svojim mestima cupkajući u ritmu numera Konstantina Balgojevića. Ovom violisti nije dovoljno što svira u orkestru već se bavi kompozicijom i aranžiranjem u šta su slušaoci mogli da se uvere u delima kao što su „Vranjski čoček“ i aranžman za Horu Martišorului - dodaju iz BF.

foto: Marko Đoković

Fenomenalna atmosfera i blistavo raspoloženje pratili su ceo nastup, a orkestar je za kraj poklonio dve kompozicije Štrausa i Hačaturijana na bis.

Tešku, 2021. godinu, Beogradska filharmonija ispratila je pokazavši svoju snagu, talenat i optimizam, sve ono zbog čega je publika izašla ozarena nakon koncerta o kome će se dugo pričati.

B. K.