Povratak u zavičaj

MILICA JE ZAVRŠILA MASTER, PA SE VRATILA U SELO Rešila da upotrebi znanje o poljoprivredi OVO JE OSOBINA OVACA ZA KOJU NISTE ZNALI

Društvo

Srbija važi za zemlju idealnu za organsku proizvodnju. Na sreću ili na žalost, imamo mnogo napuštenih njiva, livada, čitavih sela.

foto: Kurir televizija

U selo Vranješi u Vrnačkoj Banji svoju sreću pronašla je i Milica Đorđević, koja se sa studija i završenog mastera vratila na selo i počela sa porodicom da uzgaja ovce i svoje zasade.

foto: Kurir televizija

- Želela sam da dam primer svojim vršnjacima i da podstaknem ljude koji se nisu školovali u tom smeru da ostanu tu i samo ako cenimo naše možemo da prosperiramo. Ima materijala, i što se tiče mladih ljudi. - kaže Milica Đorđević za televiziju Kurir.

U okolini Vrnjačke banje to su iskoristili za ulaganje u ovčarstvo. I to je idealna prilika čak i za mlade da se vrate u rodna sela. Cilj ovčara je združivanje.

foto: Kurir televizija

- Ljudima je uvek u glavi neka vrsta skepse, ali udruživanje je bitno i doprineće da posao uspe - kaže za Kurir televiziju Goran Arsić iz Udruženja odgajivača ovaca Srbije.

foto: Kurir televizija

Ovce važe za velike čistače u prirodi, a ljudima na selu su posebno značajne oko voćnjaka.

- Nema boljih čistača od ovaca. Prirodni je čistač. Posebno za voćnjake. a mi polako širimo svoje stado - Dragan Milićević, ovčar.

Inače, država daje subvencije odgajivačima ovaca, ali tek kada imate 30 i više ovaca.

foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: