Foto: Shutterstock

vremenska prognoza

OVO JE DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA DO BOŽIĆA: Poznato je i kad stiže zahlađenje, ali to nije sve, ovo će nas IZNENADITI!

Ovakvo vreme nas očekuje do Božića

Društvo

Meteorolog Đorđe Đurić je na svom Fejsbuk profilu objavio kakvo nas vreme očekuje u najluđoj noći i prvim danima 2022. godine.

- U novogodišnjoj noći vedro i bez zimskih temperatura. Prvih dana januara i za deset stepeni toplije od proseka (maksimalna temperatura i do 15 sepeni Celzijusa). Manje zahlađenje i pad temperatura na normalne vrednosti u danima pred Božić.

Pod uticajem doline u višim slojevima atmosfere sa severa i plitkog ciklona u prizemlju, koji se svojim centrom premešta sa Jadranskog mora prema jugu i jugoistoku Balkana u Srbiji danas oblacno, povremeno sa kišom, na višim planinama sa snegom. Maksimalna temperatura bićće od četiri do deset stepeni, u Beogradu do šest - najavljuje meteorolog:

- U četvrtak umereno do pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom i to uglavnom u južnim i centralnim predelima, dok se na severu i istoku očekuje da padavine u toku prepodneva prestanu. Maksimalna temperatura bice od pet do deset stepeni u Beogradu do osam. U petak veoma toplo, uz umerenu oblačnost, samo ujutro na severoistoku sa slabom kišom, ali do kraja dana i večeri u svim predelima razvedravanje. Maksimalna temperatura od osam na jugu do 15°C na severu Srbije, u Beogradu do 14°C.

foto: Shutterstock, Kurir

On navodi i da će u novogodišnjoj noći u svim predelima Srbije biti vedro.

- Temperature će se kretatati od dva stepena na jugu do osam na severu i istoku Srbije, u Beogradu od 7 do 8°C. Pred jutro u dolinama i kotlinama očekuje se magla. Temperatura od oko nule očekuje se samo na višim planinama i na Kopaoniku, dok ce na Zlatiboru biti iznad nule. Snežni pokrivač ćee se potpuno otopiti na planinama do 1.200 metara nadmorske visine i biće ga samo na višim planinama. Na Kopaoniku se i pored daljeg naglog topljenja, u novogodišnjoj noći i tokom prvih dana januara očekuje 40 do 50 cm snega, uz dalje otapanje.

Đurić najavljuje da će u Srbiji u subotu biti veoma toplo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a očekuje se i pojačan severozapadni vetar.

- Maksimalna temperatura do 15°C. U noći ka nedelju i u nedelju ujutro na istoku i jugoistoku veoma slaba kiša. U nedelju se i dalje pod uticajem snažnog grebena sa jugozapada i anticiklona očekuje veoma toplo za ovo doba godine sa sunčanim intervalima, a maksimalna temperatura biće iznad deset stepeni, ponegde i do 14°C. I u ponedeljak i utorak i dalje relativno toplo, uz temperature od osam do 12°C, u Beogradu oko deset stepeni, a očekuje se suvo sa sunčanim intervalima.

Prema trenutnim prognozama, oko 5. januara, sledi jači uticaj ciklona sa severa i zapada Evrope, uz naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom. I pored zahlađenja, očekuje se da temperature opadnu na vrednosti od dva do sedam stepeni, što su i vrednosti i oko ili i dalje malo iznad normale za početak januara. Pravih zimskih uslova za sada nema na vidiku.

Kurir.rs