Foto: AP

BURA

AFRIKA I NJENI FUDBALERI ZASLUŽUJU POŠTOVANJE: Senegalski savez osudio odluku Votforda da ne pusti Sara na CAN

Fudbalski savez Senegala osudio je odluku engleskog kluba Votford da ne dozvoli igraču Ismailu Saru da se pridruži nacionalnom timu za predstojeći Afrički kup nacija (CAN).

Fudbal

Sar se našao na spisku selektora Senegala objavljenom prošlog meseca, uprkos tome što je van terena zbog povrede kolena koju je zadobio u novembru.

Senegalska federacija je istakla da ju je Votford u petak obavestio da neće pustiti Sara za turnir u Kamerunu, koji počinje 9. januara i na kojem je Senegal jedan od favorita.

Fudbalski savez Senegala je naveo da osuđuje "nepoštovanje, pogubno i diskriminatorsko ponašanje čelnika Votforda koji na sve načine nastoje da spreče igrača da igra sa svoju reprezentaciju".

Takođe, Savez je naveo i da će se obratiti Medjunarodnoj fudbalskoj federaciji (Fifa) ako "Votford istraje u svom namernom odbijanju da pusti igrača".

"Afrika, njen fudbal i njeni fudbaleri zaslužuju isto poštovanje kao i drugi kontinenti, konfederacije i igrači", navodi se u saopštenju.

"Fudbalski savez Senegala će preduzeti sve neophodne mere kako bi osigurao da se poštuje osnovno pravo njegovih fudbalera da igraju sa svoju zemlju", dodaje se u saopštenju.

Votford je prethodno odbio da pusti i Nigerijca Emanuela Denisa, saopštivši da Fudbalski savez Nigerije nije na vreme uputio poziv napadaču. Nigerija nije osporila tu tvrdu i vrlo brzo je pozvala zamenu za Denisa.

Ekipa Votforda je trenutno na 17. mestu na tabeli Premijer lige sa 13 bodova, dva više od zone ispadanja.

(Kurir sport/Beta)