Foto: Shutterstock

Vremenska prognoza

SRPSKI METEOROLOG OBJAVIO DETALJNU PROGNOZU DO SREDINE JANUARA: Precizirao u dan pa najavio i SNEG! Zima se vraća na velika vrata

Detaljna vremenska prognoza za prvu polovinu januara.

Društvo

Meteorolog Marko Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu najavio kakvo nas vreme očekuje do polovine januara.

foto: Rina.rs, Privatna Arhiva

- U četvrtak prolazno naoblačenje uz padavine i osetno zahlađenje, temperature se vraćaju u okvire proseka. Vikend i početak sledeće nedelje donose još malo hladnije vreme sa uslovima za sneg i u nižim predelima. Posle 11. izgledan je period suvog i umereno hladnog vremena, dok je nakon 15. moguće novo zahlađenje. Danas se još zadržava esktremno toplo uz maksimume koji će ponegde biti i blizu 20 stepeni Celzijusa. Preovlađivaće umereno, a na severu i pretežno oblačno, ali do kasno posle podne pretežno suvo, samo će ponegde na jugozapadu i zapadu biti slabe kiše. Duvaće umeren do pojačan južni i jugozapadni vetar - napisao je Čubrilo i dodao:

- U toku noći ka četvrtku se računa na premeštanje hladnog fronta koji će prvo zahvatiti sever i severozapada regiona donoseći jače naoblačenje, mestimičnu kišu, okretanje vetra na pojačan do jak severozapadni i osetno zahlađenje. U toku noći ovo pogoršanje će zahvatiti celu Hrvatsku, BiH i najveći deo Srbije kako i sever Crne Gore. Usled jačeg zahlađenja kišu će u predelima preko 700mnv brzo smeniiti sneg koji je ponegde moguć pred sam kraj padavina i niže od ove visine. Uveče na severozapadu suvo uz delimično razvedravanje, dok će padavine i zahlađenje stići do krajnjeg jugoistoka Srbije.

Meteorolog najavljuje da će za doček Božića u nizijama biti hladnije, ali uglavnom bez snega ili uz simobličnu visinu, dok se na planinama preko 700mnv očekuje od četiri do deset centimetara snega.

- U četvrtak dnevni maksimum od plus dva do plus osam stepeni Celzijusa. U petak jutro hladno, a severu i zapadu gde će biti pretežno vedro uz slab do umeren mraz. Tokom dana promenljivo oblačno i uglavnom suvo osim na planinama gde će povremeno provejavati sneg. Kasno posle podne i uveče nad jugoistočnim i istočnim delom regiona (veći deo Srbije, istok BiH, sever Crne Gore i istok Hrvtske) sledi novo naoblačenje, ponegde uz slab sneg. Vetar će biti slab do umeren istočni, na jugu Banata jak jugoistočni, uveče u slabljenju. Jutarnji minimum od -5 do -1, ponegde na planinama i do -9. Tokom dana maksimum do nule do pet stepeni Celzijusa.

On navodi i da će novo naoblačenje biti posledica razvijanja ciklona nad Mediteranom čiji bi se centar najverovatnije preko Sicilije i juga Italije premeštao ka Grčkoj.

- Kako će naš de Evrope biti u hladnom sektoru ovog sistema računa se na spuštanje još mao hladnijeg vazduha i upravo ta nova količina hladnoće bi mogla biti dovoljna da nad većim delom Srbije (sim krajnjem jugoistoka), istokom BiH i istokom Hrvatske u toku subote uslovi umeren, vlažan sneg te bi usledio i formiranje snežnog privača od jedan do osam centimetara. Na planinama Srbije, BiH i Crne Gore i do 15cm novog snega, posebno na jugu Srbije i severu Crne Gore. Duvaće umeren, severozapadni vetar dok bi se dnevni maksimum kretao do -1 do +3 stepena Celzijusa - napisao je Čubrilo:

- Ukoliko se ovakva sinoptika i dalje održi značajan deo regiona i do ponedeljka uveče mogao imati barem tanji snežni pokrivač. Ukoliko snega i bude on neće doći na zamrznutu zemlju, a temperature će u nizijama biti oko nule te će se deo snega otapati. Prestanak padavina uz smanjenje oblačnosti se očekuje posle 11. te bi do ko 16. uglavnom bilo suvo uz jutarnji mraz i dnevni maksimum malo iznad nule. Posle 16. ima signala za moguće novo zahlađenje, ali taj prognostički interval je jako udaljen te je prognoza vrlo nepouzdana. Sreda je svako poslednja u nizu neobično toplih dana, od četvrtka sledi znatno hladnije vreme ,a vikend bi mogao doneti malo snega i u nizije regiona.

Kurir.rs