večeras novo obraćanje

KAZAHSTANSKI PREDSEDNIK DAO DOZVOLU ZA UBISTVO? Pucajte bez upozorenja!

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev rekao je da je izdao naredbu snagama bezbednosti da pucaju i ubiju one koje naziva banditima i teroristima, a krivi ih za nerede u zemlji u kojima su ubijene desetine ljudi.

Planeta
> 14:13h

Agencija Rojters javlja da se čini da su snage bezbednosti uspostavile kontrolu u Almataju, ali se i dalje može čuti pucnjava.

Predsednik Tokajev je u televizijskom obraćanju poručio "banditima i izgrednicima" da je bolje da se sami predaju jer će u protivnom "biti uništeni bez milosti".

"Borba protiv njih mora da ide do kraja. Ko god se ne preda biće uništen. Naredio sam snagama bezbednosti i vojsci da ih ubiju bez upozorenja", rekao jeT okajev i dodao da su teroristi pripremani u inostranstvu i da se aktivnostima rukovodilo iz jedinstvenog komandnog centra.

Kazahstanski predsednik izjavio je ranije da "vlast drži stvari pod kontrolom" i da je ustavnopravni poredak uglavnom vraćen na celoj teritoriji zemlje.

Lično se zahvalio na "drugarskom razumevanju i brizi" koju je iskazao ruski predsednik Vladimir Putin i hitroj reakciji Moskve da "pomogne prijateljima u nevolji", a zahvalio je i na podršci koju je dobio od kineskog lidera Sija Đinpinga.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u odvojenom saopštenju istaklo da je 26 "naoružanih kriminalaca" likvidirano, a više od 3.000 njih privedeno, dok je 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde ubijeno od početka protesta koji su izbili ove nedelje.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je više od 70 aviona zaduženo za dovođenje ruskih vojnika u Kazahstan i da trenutno pomažu u ponovnom uspostavljanju kontrole na aerodromu u Almatiju.

Tokajeva administracija je navela da ruske snage nisu uključene u borbe ili "eliminaciju militanata".

U petak ujutro, dopisnici Rojtersa videli su naoružana oklopna vozila i vojnike na glavnom trgu Almataja, gde su vojnici dan ranije pucali na demonstrante.

Nekoliko metara dalje, dopisnici Rojtersa videli su leš u vrlo oštećenom civilnom automobilu. U drugom delu grada videli su opljačkanu prodavnicu koja je prodavala municiju, i vojna vozila i oko 100 ljudi u uniformama na drugom trgu u Almataju.

Tokajev će se naciji obratiti u petak kako bi pozvao stanovnike Almataja da ograniče svoje kretanje po gradu dok još uvek traje "potraga za banditima koji se skrivaju", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kurir.rs/Agencije