Foto: Printscreen/Facebook

upoznali su se preko Fejsbuka 2016. godine

FILIPINKA ZBOG LJUBAVI PREMA NEBOJŠI POSTALA PRAVA ŠUMADINKA Rodila mu troje dece, odmah zavolela sarme OVAKO SE SLAŽE SA SVEKRVOM

Srbija

Nebojša Marinković (42), iz šumadijskog sela Đurđevo u opštini Rača, zaljubio se u Filipinku Resil (31), koja mu se jako svidela već na prvi pogled, a upoznali su se preko Fejsbuka 2016. godine.

- Kažu da Filipinaca ima mnogo van matične zemlje. Tako Resil ima rođaku u Švajcarskoj, koja je, kakva koincidencija, u vezi sa čovekom iz Troponja kod Svilajnca. Ona joj je kazala, kada sam joj ponudio brak, da ne treba da se plaši, da je u Srbiji lepo i da su ljudi dobri. Uz to, mnogi Filipinci žarko žele da odu u inostranstvo zbog boljeg života. Tamo su velike socijalne razlike. Oni koji imaju - imaju, a oni koji nemaju - baš nemaju. U njenom selu uglavnom rade na plantažama pirinča, kukuruza i šećerne trske koje drže Korejci - objašnjava Nebojša.

A Resil, dok u rukama drži mezimicu Julijanu (1), kaže da je u Srbiji, Šumadiji i Đurđevu lepo i dobro, ali:

- Samo je zima problem - žali se.

Nebojša objašnjava da je u Srbiju došla u oktobru, kada je bilo prijatnih 16 stepeni, ali da se ona smrzla. Šumadija je, srećom, šumovita, ima drva u Đurđevu. A tome da porodični dom bude još topliji, doprinela su i deca. Pored najmlađe Julijane, tu su Jovan (4) i Bojan (3). Bojan je komunikativan, zdravi se sa gostima, a Jovan je, iako stariji, stidljiviji i ne odvaja se od mobilnog telefona, kao i većina današnje dece.

Nebojša radi kao građevinac u dobrostojećoj firmi, pa uspeva deci i supruzi da obezbedi pristojan život. Sada mu je glavni zadatak da sredi još dve prostorije u novoj kući koja još nije sasvim dovršena.

- Tu je i plata brata Slaviše, a sa nama žive i majka Verica i otac Milan. Svi se lepo slažemo. Verujem da će i ubuduće biti tako, a očekujemo da nam se uskoro pridruži i snajka - uz osmeh dodaje Nebojša.

Resil je uglavnom zauzeta brigom o deci, a zajedno kuvaju i svekrva i ona. Svekrva začinjava srpski, a snajka filipinski. Svađa, kažu, nema, iako se dve kuhinje, srpska i filipinska, veoma razlikuju.

- Oni malo koriste mast i ulje. Na stolu za vreme ručka sve vreme obavezno stoje supa i pirinač. I deca su se navikla na pirinač. Resil je, što nije neuobičajeno kod stranaca, odmah zavolela sarmu, ali joj nedostaju morski plodovi. Filipini su ostrvska zemlja i najveći deo hrane izvlače iz mora, tako da je to razumljivo. Nadoknadimo to čestom kupovinom te vrste hrane u Kragujevcu - objašnjava Nebojša.

Ali za Božić je, ipak, neizbežno prase.

- Dobro se podesilo da ni snajka ni ja ne volimo jagnjetinu, pa moraju da nam ugode - objašnjava svekrva Verica.

I na Filipinima je prase na ražnju omiljeni specijalitet. Ono je kod njih, kako objašnjava Nebojša, masnije, ali je premazano začinima i napunjeno mirisnim travkama, tako da je sočnije. Njemu se kad je bio u tazbini svidelo, a Resil voli da pečenje bude malo softanije. A uz badnjak, česnicu i srpske đakonije u kući Marinkovića bude svečano kao i na Filipinima. Uostalom, sada je Filipinka Resil već prava Šumadinka, a dece možda bude još.

(Kurir.rs/Alo)

Bonus video: