Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

panika

RADIKALNI REZOVI U KOSOVSKOJ DIPLOMATIJI: Priština vraća svoje ambasadore jer nisu ispunili očekivanja!

Za neostvarene ciljeve vlade Aljbina Kurtija nisu krive diplomate već njegova nerealna politika, smatra Dušan Janjić

Politika

Totalni zastoj u dobijanju novih priznavanja nezavisnog Kosova naterali su Prištinu da krene u radikalne rezove u diplomatiji. Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc čak je priznala da u diplomatiji vlada nezakonitost i najavila vraćanje u legalne tokove.

- U okviru reorganizacije Ministarstva spoljnih poslova, na pragu smo implementacije novog internog pravilnika, koji će omogućiti bolje i efikasnije funkcionisanje ove institucije. Veoma sam ponosna na sve te brojne zvaničnike, unutar dva ministarstva i van diplomatskih misija, koji svojom posvećenošću, strašću i žarom, ličnim integritetom i profesionalizmom svakodnevno vredno rade na jačanju pozicije Kosova na međunarodnoj sceni. Svi oni koji su mimo zakona poslati u kosovske ambasade i konzulate u inostranstvu ili koji nisu ispunili osnovna očekivanja diplomata, postepeno će da se vraćaju u Prištinu - poručila je ona.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za Kurir da je pogrešno misliti da su ambasadori krivi za neostvarene diplomatske ciljeve kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

foto: Kurir televizija

- Kurtijeva politika je nerealna. Postoje samo priče šta treba da se desi, poput dobijanja priznanja nezavisnosti od Srbije u ovoj godini, ili priznanja nekih drugih. Međutim, objektivno nema nikakve promene politike i smešno je kriviti ambasadore što je loša diplomatija. Ova najava ministarke je čist partijski interes Kurtijevog Samoopredeljenja i predstavlja okupaciju pozicija u državnom aparatu kako bi se kadrovi zadržali funkcijama - ocenjuje Janjić.

Kurir.rs