Foto: Shutterstock

Priroda leči sve

SKUVAJTE GA I PIJUCKAJTE SA UŽITKOM: Pet razloga zašto valja piti čaj od kamilice

Život

Kamilica je jedna od najstarijih lekovitih biljaka poznatih čovečanstvu, koju najčeše pijemo kao čaj ili koristimo njeno eterično ulje. Stari Rimljani, Grci i Egipćani koristili su je kao mast za rane kako bi ubrzali ozdravljenje. Ona se od davnina koristi u medicini i delotvorna je kao lek protiv depresije i poma`e u re{avanju raznih drugih oboljenja. Evo zštšo bi je što češće trebalo konzumirati:

foto: Shutterstock

* Dve-tri šoljice čaja dnevno pomoći će vam da se rešite napetosti i opustite mišiće.

* Pomaže da bolje spavate. Popijte šolju čaja pre odlaska u krevet i bolji san vam je zagarantovan.

foto: Profimedia

* Kamilica umiruje bol u želucu i pomaže ublažavanju problema s crevima.

foto: Shutterstock

* Šolja toplog čaja od kamilice pomoći će vam da se brže rešite prehlade.

foto: Profimedia

* Kod posekotina i površinskih rana obloge od ovog čaja pomoći će vam da rane brže zarastu.

foto: Profimedia

Čaj se sprema tako što se supena kašika ove biljke sipa u šolju i prelije proključalom vodom, poklopi i nakon pet minuta stajanja tečnost se procedi i pije. Kamilica se ne sme kuvati, niti je nakon prelivanja vrelom vodom valja držati u otvorenom sudu. Ne treba dugo da stoji neproceđena, a čaj treba popiti u narednih pola sata od sipanja u šolju. Podgrevanje čaja nije preporučljivo.

kurir.rs/N.B.

Bonus video: