Foto: Printscreen/Youtube, Profimedia

opasno

SINDROM HAVANA, POŠAST NEZNANA: Entoni Blinken priznao da ne zna ko stoji iza bolesti koja kosi američke diplomate! VIDEO

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je u četvrtak da američke obaveštajne agencije tek treba da utvrde uzrok misterioznih simptoma koji pogađaju američke diplomate širom sveta, nazvanih "Havanski sindrom".

Planeta
> 16:20h

Blinken je to komentarisao tokom intervjua za MSNBC nakon što je objavljeno da više Amerikanaca u Ženevi, Švajcarska i Parizu, u Francuskoj, doživljava simptome, što je dovelo do toga da se najmanje jedan vraća u SAD.

Podsećamo, tačno poreklo bolesti ostaje nepoznato, iako njeno ime datira iz 2016. godine, kada se prvi put činilo da je pogodilo službenike CIA -e i kanadsko osoblje u glavnom gradu Kube, Havani. Prvi klaster zbunio je medicinare, a žrtve su prijavile iznenadni početak niza simptoma poput glavobolje, mučnine i gubitka pamćenja. Skeniranje mozga kasnije je pokazalo oštećenje tkiva koje se obično vidi kod pacijenata sa potresima mozga nakon eksplozije ili saobraćajne nesreće.

Njegovi znakovi od tada su se pojavili u Rusiji, Kini, Kolumbiji, Uzbekistanu i Sjedinjenim Državama. Nemačka policija je prošle nedelje potvrdila da se u zemlji radi o "navodnom zvučnom napadu" na zaposlene u američkoj ambasadi u Berlinu, koji su među otprilike 200 slučajeva koji će zahvatiti američke diplomate i obaveštajne službe širom sveta.

Predsednik Bajden je potpisao zakon o finansijskoj pomoći za povrede mozga žrtvama Havanskog sindroma, obećavši u petak da će „doći do dna ovih incidenata“.

Zakon je donet nakon što su se simptomi u skladu sa bolešću prošlog meseca pojavili u timu direktora CIA Vilijama J. Bernsa, koji je ovog leta zadužio vrhunskog zvaničnika agencije da vodi istragu o misterioznoj bolesti.

U drugom znaku sve veće pažnje koju bolest privlači, špijunska agencija smenila je šefa svoje stanice u Beču nakon kritika odgovora na navodne slučajeve u američkoj ambasadi u Austriji.

Kurir.rs/Independent