Foto: Zorana Jevtić

video novu šansu

TADIĆ SE OPET PROGLASIO ZA LIDERA OPOZICIJE: Predesdnik SDS bi da uđe u ulogu spasitelja, hoće da ga svi slušaju!

Bivši predsednik se javno požalio da njegove predloge niko u opozicionom bloku ne uvažava

Politika
> 16:48h

Lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik države Boris Tadić ponovo je pred opozicijom nastupio mesijanski, traživši potvrdu da je bio u pravu za neke ranije predloge. Pošto mu nije pošlo za rukom da sebe nametne za predsedničkog kandidata jedinstvene opozicije, Tadić je u rezultatima referenduma video novu priliku da pred opozicionim kolegama poentira. On se javno požalio da je opozicioni blok propustio još jednu priliku da porazi vlast, jer ga niko nije poslušao i formirao koaliciju pred ovo izjašnjavanje građana.

- Rezultati referenduma su jasno pokazali da bi Vučićev režim danas bio ubedljivo poražen da je opozicija napravila ad hoc koaliciju povodom referenduma, kao što sam predlagao, i da deo opozicije nije odustao od borbe i učešća u kontroli. Nažalost, još jedna propuštena prilika - napisao je Tadić na Tviteru.

Politički analitičar Branko Radun kaže da su uzaludni svi pokušaji Tadića da se nametne za spasitelja i uzdanicu opozicije i to ne bez razloga.

foto: Beta

- On je možda i najbolji kandidat koji se pominjao u tom građanskom bloku. Međutim, njegova kandidatura, koju sam ističe i nameće, je neozbiljna, jer je niko ne podržava. Loši odnosi Tadića sa Đilasom, Jeremićem i drugima iz tog kruga su očigledni. Tadić je usamljen, svi su mu okrenuli leđa, a to govori i o njemu. Problem i jeste što su svi oni nekada bili u istoj stranci - ocenjuje naš sagovornik.

Inače, bivši predsednik Srbije i njegov SDS pozivali su građane da izađu na referendum i zaokruže "ne". Tadić je još u junu prošle godine istakao svoju kandidaturu za predsednika Srbije, ukoliko se u opoziciji ne pojavi bolji kandidat. Nedavno je potvrdio da i dalje postoji ta mogućnost, iako ga do sada nijedna opoziciona stranka nije podržala.

Odloženo zbog korone

Ujedinjenje SDS i Demokrata u februaru

Ujedinjenje SDS i pokreta Demokrate Srbije, koje je trebalo da bude potvrđeno na izbornoj skupšini u Nišu, odloženo je zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji. Kako je najavio generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov ovaj skup će biti održan početkom februara. Tadić će i nakon ujedinjenja biti predsednik nove organizacije, a potpredsednici će biti Goran Bogdanović, Goran Radosavljević i Mikica Stanković iz SDS, kao i Nada Kolundžija, Vojisav Janković i general Petar Radojičić iz Demokrata. Vida Ognjenović se pominje kao predsednica Etičkog komiteta nove stranke. Bivši predsednik Demokrata Srbije Branislav Lečić neće biti član nove stranke.

Kurir.rs