Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

havarija na rajskom ostrvu

PRETI HUMANITARNA KATASTROFA? Tonga prekrivena pepelom, izlila se nafta duž obale Perua FOTO, VIDEO

Ostrvska država Tonga pretrpela je veliku štetu nakon erupcije vulkana i cunamija proteklog vikenda.

Planeta
> 07:48h
foto: EPA-EFE/NZDF

Prekinut je podmorski kabl i zemlja je odvojena od ostatka sveta. Zalihe vode su zagađene, a zbog pepela koji je prekrio zemlju avioni sa humanitarnom pomoći ne mogu da slete na aerodrom.

Strahuje se od moguće humanitarne krize. Potvrđeno da su stradale dve osobe, ali se ne zna da li je to konačan broj žrtava.

U Tongi je u subotu došlo do erupcije podvodnog vulkana, koja je dovela do cunamija, a zemlja je pretrpela veliku štetu.

Policija Tonge je saopštila da je potvrđeno da su dve osobe poginule, ali da konačan broj stradalih još nije poznat, pošto su komunikacije u toj pacifičkoj državi u prekidu.

Vulkanska prašina i pepeo prekrili su zemlju, pa se veruje da su zalihe vode zagađene.

Dodatni problem je to što je usled cunamija prekinut podmorski kabl, pa je zemlja odsečena od sveta.

Strahuje se od humanitarne katastrofe, prenosi BBC.

UN su saopštile da je poziv za pomoć detektovan u izolovanoj grupi ostrva Haapai i da postoji posebna zabrinutost za ostrva Fonoi i Mango, na kojima živi 36, odnosno 69 ljudi.

Mornarica Tonge je prijavila veliku štetu na ostrvima Haapai koja su se našla na udaru talasa visine od pet do deset metara, saopštila je Kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova Ujedinjenih nacija.

Snimci koje su napravile novozelandske odbrambene snage i koji su kružili društvenim mrežama u Tongi pokazali su "katastrofalnu štetu" na udaljenom ostrvu Atata.

Ostrva Fonoifua, Niniva, Nomuka i Mango imaju oštećenja u rasponu od velikih do katastrofalnih, pri čemu je jedno čitavo selo uništeno na Mangu.

Pomoć stiže sa Novog Zelanda, ali sporo - zbog pepela je nemoguće da avioni slete na aerodromsku pistu, a vojnim brodovima sa zalihama trebaće tri dana da stignu.

Osim vode i drugih osnovnih zaliha, Novi Zeland šalje spasilački helikopter, a zajedno sa Australijom sprovode se nadzorni letovi kako bi se procenila šteta.

Izlila se nafta duž obale Perua

U međuvremenu stigla je i vest da su neobično visoki talasi na Pacifiku, usled erupcije na Tongi, doveli do izlivanja nafte duž obala Perua.

Peruanski institut za civilnu odbranu je potvrdio da su u nedelju, dok je vršen utovar nafte na tanker iz rafinerije La Pampilja na obali Pacifika, snažni talasi pomerili brod i da se gorivo izlilo, preneo je Rojters.

Vlasti u Peruu nisu saopštile koliko je galona prosuto, već su samo obavestile javnost da su lokalne i savezne vlasti angažovane na čišćenju ugroženog dela obale.

Plaže u tom području su zatvorene za javnost.

Kurir.rs