Foto: Kurir.rs

investiranje

SKUPŠTINA GRADA SUBOTICE USVOJILA PROGRAME RADA JAVNIH PREDUZEĆA: Neće biti povećanja cena usluga u narednom periodu!

Srbija

– Racionalni su planovi investiranja u ovogodišnjim programima subotičkih javnih i javno komunalnih preduzeća, a nivo usluga neće se povećavati izvesno je, bar do maja meseca - rečeno je na današnjoj 18. sednici Skupštine grada Subotice.

Odbornici su dali saglasnost za programe poslovanja za 2022. godinu za 12 javnih i javno komunalnih preduzeća i dva društva sa ograničenom odgovornošću.

Prošlogodišnji rezultati ukazali su da se na sličnim principima mogu pripremiti i ovogodišnji planovi investiranja u tim preduzećima, koji ne dovode u pitanje likvidnost, pa je većina odbornika ocenila da su ti planovi racionalni i usvojila svih 15 tačaka koji se odnose na programe javnih preduzeća.

- Sva JP i JKP preduzeća, osim „Subotica transa“, na čije poslovanje još uvek utiče epidemiološka situacija, pripremila su planove koji donose pozitivan finansijski efekat. Pod lupom je i rad „Park Palića“ i „Subotičkih pijaca“, gde se važan deo plana odnosi na zakupce tezgi - istakao je na Skupštini Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

Veljko Vojnić, predsednik odborničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“, rekao je da je trošak tih preduzeća oko 6.4 milijarde dinara, da rad nekoliko preduzeća finansijski pomaže budžet Grada, ali se većina finansira iz sopstvenih prihoda.

foto: Kurir/N.H.

Vojnić je ukazao i na smanjeno izdvajanje dobiti u budžet Grada, sa 50 na 30 odsto, ali je istakao i važnu implementaciju Zakona o rodnoj ravnopravnosti i povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru.

- JP „Subotica trans“ i „Subotičke pijace“ očekuju podršku iz gradskog budžeta, logično je i da se podrže njihovi programi, jer građani očekuju da nivo usluga bude solidan, iako je manje korisnika u ovoj situaciji. Neke autobuske linije su nerentabilne, posebno u prigradskim naseljima. A na rad „Subotičkih pijaca“ utiču i tržni centri, kao ključna konkurencija, pa će ti programi delom biti oslonjeni i na gradski budžet.

Limit rashoda za ovu godinu, naročito za poslovna putovanja, reprezentacije i donacije i sponzorstva približan je prošlogodišnjem, ali će morati da ih se odreknu preduzeća koja se finansiraju iz budžeta Grada ili posluju s gubitkom.

Ne očekuje se povećanje cena usluga u narednom periodu, pa ni u maju mesecu - istakao je Veljko Vojnić, dok je opozicija iznela suprotan stav i predložila da se svih 14 preduzeća objedine ili ukinu i formira jedno preduzeće, na primeru prakse nekih evropskih zemalja.

Janoš Nagel iz SVM-a je istakao, da ovogodišnji obim budžeta grada Subotice iznosi više 7,5 milijardi dinara, dok je ukupan obim sredstava kojima raspolaže svih 14 JP i JKP 6,5 milijardi dinara.

- To je ogroman iznos koji je i omogućio neophodne investicije svim javnim preduzećima i za oba društva sa ograničenom odgovornošću. Svi su pozitivno poslovali u 2021. godini, što ukazuje da su programi poslovanja realni i dobro pripremljeni - istakao je Nagel.

(Kurir.rs/N.H.)