Foto: Profimedia, EPA/James Ross, EPA/Matteo Bazzi

prijatelji

FLAVIJA PENETA BRANI NOVAKA: On je drugačiji, DOBAR JE ČOVEK, nije opasan za ljude, povredili su ga, ČEKA GA PAKAO OD ŽIVOTA!

Bivša italijanska teniserka koja odlično poznaje najboljeg tenisera na svetu tvrdi da će na Novakovoj duši za stalno ostati ožiljci onoga što je proživeo u Australiji

Tenis

Novak Đoković je i dalje glavna tema u svetskim medijima. Skandalozan potez australijskih vlasti da ga proteraju iz zemlje bez ijednog validnog dokaza nailazi na osudu javnih ličnosti. Takav je slučaj Flavije Penete, bivše teniserke i nekadašnje osvajačice US opena.

Flavija Peneta i njen suprug Fabio Fonjini, poznati italijanski teniser, dobri su prijatelji sa porodicom Đoković. Ona je u razgovoru za dnevnik "Korijere" otkrila kakav je Novak Đoković, kakav mu je njegov karakter i način razmišljanja.

foto: EPA

- Novak je moj prijatelj! Znamo se dugo, imamo dobar odnos. Isto je i sa njegovim agentima, Italijanima Edoardom Artaldijem i Elenom Kapelaro, dvoje divnih ljudi - počela je razgovor Flavija Peneta i nastavila:

- Teško mi je da sve to razumem... Nole je uvek bio drugačiji u svim svojim izborima. Od hrane do prijateljstva. Uvek je donosio veoma lične odluke, podržan od supruge Jelene, koja je uvek uz njega. O proterivanju iz Australije, šta se desilo i kako je sazrelo, teško mi je da se izrazim. Mnogo mi je žao, jer ne sumnjam da je Đoković dobar čovek! Svakako nije opasnost za društvo.

foto: EPA/James Ross

Potom se Peneta dotakla i vakcinacije, zbog koje je Novak i proteran iz Australije.

- Takav je njegov izbor. Gledajući unazad, naravno, bilo bi bolje da je ostao kod kuće i da nije izazivao Australiju, zemlju koja apsolutno ne deli njegov stav. Koja je izašla iz veoma dugog "lok-dauna", koja je nametnula kaznene restriktivne mere svojim građanima. Mogao je da počne sledeću sezonu negde drugde i ništa od ovoga se ne bi dogodilo.

foto: Profimedia

Novak je imao veliku želju da igra u Australiji i stigne do 21. grend slema, čime bi se izdvojio od Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

- Nole ima veliku želju da napravi taj rekord! Šampioni su takvi, imaju vatru koja gori u sebi, kao Serena Vilijams koja je napunila 40 godina, a ne odustaje. Veliki šampioni nemaju ograničenja, ili ih ne mogu prepoznati. U tome je njihova snaga. Pobeda je za njih droga, neodoljiva privlačnost. Da li ste videli šta se desilo čim je dobio vizu? Nole je izašao iz hotela za izbeglice i otišao na trening. Ovako se ponašaju samo oni koji imaju neverovatan fokus prema cilju.

foto: EPA

Italijanski novinar pokušao je da isprovocira Penetu pitanjem - ako ste vi vakcinisani i sutra se nađete sa Đokovićem, zar vam ne bi bilo nelagodno i zar ne biste pokušali da ga naterate da se vakciniše?

- Imam nevakcinisane prijatelje koji se ne zovu Novak Đoković! Ja sam za slobodu izbora! Odluke koje donosim za sebe i svoju decu su lične. Ima majki koje su vakcinisane u trudnoći, a ja sam čekala da se porodim, tako da moj izbor nije uticao i na moju ćerku. Ne utičem na bilo koga. Noletu, da mi je sad ovde, rekla bih - prijatelju moj, ti si lud, mogao si mirno da ostaneš kod kuće sa ženom i decom!

foto: Profimedia

Novinar nije odustao od narativa da je Đoković pogrešio što je nevakcinisan došao u Australiju, iako mu je ta država dala lekarsko izuzeće, pa je Penetu pitao - Ne mislite li da je u ovoj situaciji Ðoković, u svojoj neobuzdanoj ambiciji, zahtevao previše? Da mu je bilo dozvoljeno da igra, bio bi jedini nevakcinisan od 128 igrača, uključujući i vašeg supruga Fabija.

- Da, ali sada ga mnogo, previše kažnjavaju! Tretiraju ga kao kriminalca. Naravno, nije trebalo da dođe u poziciju da bude izbačen iz Australije, ali sada svi to govore. Znate li šta bih ja uradila da sam na njegovom mestu? Napuštajući aerodrom sa vizom u džepu, otišla bih da se dobro oznojim na Centralnom terenu, fotografisala bih se sa svojim timom i sazvala konferenciju za štampu i rekla - "dragi Australijanci, ja sam došla da igram tenis, nije mi bila namera da nikome naudim, jako mi je žao što sam pogrešno shvaćena, vidimo se sledeće godine.

foto: AP

Peneta nema dilemu da je Đoković jak kao ličnost i da ga sve što mu se desilo u Melburnu neće poremetiti da ostvari svoj cilj - bude najbolji teniser po broju osvojenih grend slemova.

- Možete dati sve dobre savete koje želite, ali onda odlučuje 34-godišnji odrasli muškarac koji je uspeo da preokrene hijerarhiju svetskog tenisa. Ne nedostaje mu karakter. Vidim ga kao duboko povređenog čoveka, bacili su ga na stub srama i priredili neizrecivu patnju. Nole je snažno biće, ali i veoma osetljivo.

foto: EPA

Dilema je kako će ići Novakova dalja karijera i učešće na turnirima u SAD, Indijan Velsu i Majamiju, gde je obavezna vakcinacija.

- Nemam pojma! Nevakcinisan! To će biti pakao od života!

foto: AP

Flavija Peneta nije ubeđena da će tortura koju je proživeo u Australiji, naterati Novaka Đokovića da se vakciniše:

- Sumnjam! Ostaće veran sebi, možda čak i više nego ranije.

Kurir sport