Foto: Shutterstock

PIJTE BEZ ZASLAĐIVAČA

OSNAŽITE ORGANIZAM: Benefiti redovnog konzumiranja crnog čaja

Žena

Uspešno popravlja raspoloženje, a pogoduje i osobama koje pate od depresije

Crni čaj ima neverovatna lekovita svojstva, a ukoliko ga redovno pijete, organizam će vam biti zahvalan. Njegova najpoznatija karakteristika je gorak ukus koji nećete zaboraviti, a zbog njega je u Kini i dobio ime crni čaj. Ovaj čaj se pije bez zaslađivača da bi sva njegova lekovita svojstva došla do izražaja. Evo zašto bi trebalo redovno da pijete ovaj čaj.

foto: Profimedia

Smanjuje stres, ublažava anksioznost Crni čaj sadrži od dva do četiri odsto kofeina. Upravo će vam kofein pomoći da ostanete budni i koncentrisani. Osim toga, ovaj napitak dokazano ublažava stres i anksioznost. Uspešno popravlja raspoloženje, a pogoduje i osobama koje pate od depresije.

foto: Shutterstock

Podstiče mršavljenje Crni čaj pomaže u razgradnji masnoća u organizmu, zbog čega se smatra važnim sredstvom prilikom mršavljenja. Zbog izraženih antioksidativnih svojstava, ovaj čaj je moćan kada je gubljenje kilograma u pitanju. Takođe, koristi se za detoksikaciju organizma, izbacivanje nataloženih toksina, a pomaže telu i da održi optimalan nivo hidratacije.

foto: Profimedia

Čuva gustinu kostiju Zbog visokog sadržaja fluorida, pomaže u očuvanju gustine kostiju i zdravlja zuba. Od davnina se crni čaj koristio u narodnoj medicini za ublažavanje bolesti desni, kao i protiv kvarenja. Takođe se upotrebljavao i kao prirodni kozmetički preparat protiv umornih očiju i podočnjaka.

Čuva zdravlje srca Pregled relevantnih studija objavljenih u poslednjih 15 godina pokazuje da dnevno konzumiranje tri ili više šoljica crnog čaja može da smanji rizik od koronarne bolesti i generalno pogoduje zdravlju srca i srčanih arterija.

foto: Shutterstock

(Kurir.rs)