Foto: Printscreen Минобороны России

Organizuju miran protest

IRSKI RIBARI PROTIV RUSKE POMORSKE VEŽBE I BRODOVA U NJIHOVIM VODAMA: Neće nas ruski brodovi sprečiti da lovimo!

Planeta

Irski ribari odlučili su da se oštro usprotive planiranim vojnim vežbama ruske mornarice kod obala Irske.

Kako je saopšteno tokom vikenda, ruska mornarica planira da završi vežbe između 3. i 8. februara u okviru ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) Irske 240 km jugozapadno od Korka.

Ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni obavestio je juče svoje evropske kolege o ovom pitanju i rekao da vežbe nisu dobrodošle.

Sada je organizacija ribara govorila o uticaju koje bi planirane vežbe mogle imati na njihov život i morski život u ovoj oblasti.

U razgovoru za Skiper, vodeći časopis izvršni direktor Irske organizacije proizvođača ribe južne i zapadne zemlje rekao je da planiraju da mirno intervenišu kako bi poremetili ruske aktivnosti o kojima se razgovara.

„Shvatamo da se vežbe gađanja ne mogu održati ako postoje plovila koja se bave pecanjem u tom području, tako da sa vlasnicima naših plovila i skiperima razgovaramo o planu koji ima za cilj koncentrisanje obalske ribarske flote Vest Kork i Keri radi preduzimanja mirnih protesta. na lokaciji vojne vežbe koju su predložili Rusi“, rekao je on.

Za to područje je najavljena zona isključenja za avione, ali slično morsko obaveštenje nije izdato.

„Nismo dobili nikakvo obaveštenje koje nas sprečava da ribarimo na ovom području koje se nalazi unutar naših suverenih voda.

„Smatramo naše članove, kao višegeneracijske ribarske porodice, da budu čuvari i čuvari naših voda i podržavamo ih u njihovim naporima da zaštite i sačuvaju ovaj divni resurs za buduće irske generacije.

Prateći planove organizacije u emisiji RTE Morning Ireland, Marfi je opisao uticaj koji vežbe mogu imati na morski život u ovoj oblasti.

„Ono što planiramo je da pokušamo da zaštitimo biodiverzitet i sav morski svet u toj oblasti“, rekao je on.

On je pomenuo pregovore o Bregzitu koji su smanjili kvotu ribara u toj oblasti za 25 odsto

„Smatramo da je ovo ozbiljno. Ovo je život ribara i ribarskih porodica duž obale.

„Dozvolite mi da vam to kažem ovako; možete li zamisliti da Rusi planiraju da odu na kopno Irske da lansiraju rakete? Koliko bi daleko stigli sa tim?

"Nije drugačije ni za ribare. Ovo je naše zemljište, ovo je naša farma i tu zarađujemo za život. Zašto bi neko mogao da uđe i to uradi u našim vodama?" Marfi je završio pojašnjavanjem da se ribari neće suočiti sa ruskim brodovima, ali je rekao da „definitivno žele da poentiraju ovde“.

Jurij Filatov, ruski ambasador u Irskoj, rekao je juče da je kontroverza oko vežbi „prenaduvana”.

Kurir.rs/Irish Post