Foto: EPA

NAPETO U AZIJI

POSLE BRITANSKOG SAD I AMERIČKI F-35 ZAVRŠIO NA DNU MORA: Umesto Rusa, Kinezi jure do olupine vredne 100 miliona dolara!

F-35, ponos ratnog vazduhoplovstva SAD, završio na dnu Južnog kineskog mora kad se slupao pri pokušaju sletanja na nosač "Karl Vinson"

Planeta
> 22:00h
Grdosija na okeanu... američki nosač avionafoto: EPA

Pentagon se upustio u trku kako bi pre kineske armije došao do olupine aviona pete generacije F-35 koji je potonuo u Južno kinesko more nakon što se slupao pri pokušaju sletanja na nosač "Karl Vinson"! Pilot stelt letelice vredne 100 miliona dolara, koja predstavlja ponos američkog ratnog vazduhoplovstva, katapultirao se i prošao je s manjim povredama, dok je još šestoro mornara povređeno na palubi nosača.

Drugi na dnu mora

Njih trojica su zadobila teže povrede i helikopterom su prebačeni na lečenje u Manilu, prestonicu Filipina. Kako prenosi Dejli mejl, avion je imao udes pri sletanju, nakon čega je isklizao s piste i završio u moru. Ovo je drugi F-35 koji je potonuo na dno mora u poslednja tri meseca. Podsećamo, u novembru je britanski F-35 pao u more tokom pokušaja poletanja s nosača "Kraljica Elizabeta" tokom vojne vežbe u Mediteranu.

Česte nesreće F-35

23. jun 2014. Pri poletanju na Floridi F-35 se zapalio motor, što je dovelo do uništenja letelice

27. oktobar 2016. Požar u odeljku sa oružjem, pilot bezbedno sleteo u bazu u Južnoj Karolini

28. septembar 2018. Stopirani svi letovi F-35 nakon što je jedna letelica imala problem s dovodom goriva

9. april 2019. Tokom treninga japanski F-35 ostao bez dela repa, pilot uspeo da prizemlji avion

19. maj 2020. Avion F-35 se srušio pri sletanju, prijavljena greška u stajnom trapu

20. septembar 2020. F-35 se srušio u Kaliforniji nakon incidenta pri punjenju gorivom u vazduhu

17. novembar 2021. Britanski F-35 potonuo u Mediteran pri pokušaju poletanja s nosača aviona

4. januar 2022. Južnokorejski pilot prijavio probleme sa sistemom za sletanje, točak se zaglavio

Britancima je tada trebalo nekoliko nedelja da dopru do olupine aviona, a postojao je strah da će do nje pre stići Rusi. Kineski stručnjaci najviše bi želeli da se dokopaju savremene stelt tehnologije, kao i naprednog radarskog sistema. - Američka mornarica je započela operacije kako bi povratila olupinu aviona F-35, koji je potonuo u Južnom kineskom moru 24. januara. Ne možemo da spekulišemo o namerama Narodne Republike Kine - rekao je portparol američke Sedme flote.

Demonstracija moći

Verzija aviona F-35 poseduje kuku kojom se zakačinje za sajlu pri sletanju na nosač aviona i ima produženu površinu krila, koja je neophodna da bi se lansirao poput katapulta pri poletanju. Mornarica SAD je saopštila da nosač "Karl Vinson" nije oštećen pri incidentu i da nastavlja s planiranim aktivnostima. Američka Sedma flota učestvuje na pomorskim manevrima u Južnom kineskom moru kako bi se demonstrirala vojna moć Kini, koja smatra Tajvan svojom teritorijom. Nosač "Karl Vinson" ima 5.000 članova posade i 65 letelica (helikoptera i aviona).