zaštita ličnih podataka

NISMO NI SVESNI KAKO SE SVE ZLOUPOTREBLJAVAJU NAŠI LIČNI PODACI! Stručnjak savetuje kako da se zaštitimo OVO OBAVEZNO PRIJAVITE

Društvo
> 16:33h

U okviru Nedelje privatnosti danas se obeležava Međunarodni dan zaštite podataka. Ko se u Srbiji najviše diskriminiše, zbog čega i kako se sve krši privatnost, govorilo se u Jutarnjem programu Kurir televizije.

foto: Kurir Televizija

Uroš Mišljenović iz organizacije Partneri Srbija za jutarnji program Kurir televizije otkrio je gde se sve i na koje načine zloupotrebljavaju naši lični podaci.

- Informacije se, pre svega, zloupotrebljavaju u javnom sektoru i javnim institucijama, onda u privatnim kompanijama, kao i u medijima, a potom smo i mi građani koji na neadekvatan način koristimo tuđe podatke - rekao je Uroš Mišljenović iz organizacije Partneri Srbija za jutarnji program Kurir televizije.

Postoje situacije koje zahtevaju od nas da damo svoje podatke, ali i kada ne moramo. Mišljenović naglašava da sve mora da bude u sladu sa zakonom.

- Postoje one situacije kada se od nas zahteva da ustupimo naše lične podatke, na primer državnim organima i mi tu nemamo dalju kontrolu i pristup kovid sertifikatima u kafanama jeste bio problematčan. Sa druge strane mi imamo određenu autonomiju, kada odlučujemo šta ćemo potpisati - rekao je Uroš Mišljenović iz organizacije Partneri Srbija.

Mišljenović iz organizacije Partneri Srbije naglašava da uvek pitamo za koje potrebe naši podaci nekome trebaju.

- Uvek treba pitati za šta će nekome naši lični podaci, šta sa njima planirate da radite, zašto prikupljate baš taj podatak - dodao je Mišljenović.

foto: Kurir Televizija

Mišljenović je posebno istakao da svako prekomerno prikupljanje naših ličnih podataka prijavimo.

- Državnim organima, ukoliko zakon kaže, morate da date podatke, jednostavno nemate izbora. Privatnim kompanijama, ukoliko je potrošački odnos u pitanju, najčešće imate prava da ne date. Takođe, ukoliko je obična kupovina u pitanju, a traže vam podatke, imate mogućnost da prijavite povereniku prekomerno prikupljanje podataka.

Diskriminacija je, po Mišljenovićevim rečima, najzastupljenija prema ženama koje planiraju porodicu.

- Ako pričamo o razgovorima za posao, diskriminaciji žena koje planiraju porodicu - dodao je Mišljenović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs