Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

uvod u jačanje cenzure?

ERDOGAN ZAPRETIO MEDIJIMA: Biće odmazde ukoliko se budu objavljivali štetni sadržaji!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je u subotu turskim medijima odmazdom ako budu objavljivali sadržaj kojim se narušavaju osnovne vrednosti zemlje, što bi moglo da bude uvod u jačanje cenzure u tom sektoru.

Planeta

U obaveštenju objavljenom u Službenom glasniku Erdogan navodi da su te mere potrebne kako bi se zaštitila turska "nacionalna kultura" i sprečio "štetni uticaj na razvoj dece kao rezultat izloženosti štetnom sadržaju na svim pisanim, verbalnim i vizuelnim medijima".

Erdogan nije precizirao šta bi to bio štetan sadržaj, ali je naveo da će se preduzeti pravne mere protiv "otvorenih ili prikrivenih aktivnosti kroz medije s ciljem potkopavanja naših nacionalnih i moralnih vrednosti te narušavanja naše porodične i društvene strukture".

Erdogan je na vlasti gotovo 20 godina i često je kritikovao medijski sadržaj koji nije u skladu sa konzervativnim islamskim vrednostima koje zastupa njegova stranka AKP.

Turska proteklih godina jača nadzor nad medijima, otprilike 90 odsto najvećih medija sada je u državnom vlasništvu ili u vlasništvu osoba bliskih vladi.

Njegovi zapadni saveznici i kritičari tvrde da je Erdogan iskoristio neuspešan pokušaj državnog udara 2016. da uguši neistomišljenike i sroza socijalna prava i toleranciju.

Vlada to poriče i objašnjava da su mere potrebne zbog ozbiljnosti pretnji s kojima se Turska suočava te da je vraćena sloboda veroispovijesti u nekada snažnoj sekularnoj republici.

Nadzornik radija i televizije RTUK ima sveobuhvatan nadzor nad onlajn sadržajem i može ga ukloniti.

Kaznio je televizijske pstanice zbog snimaka koji, kako tvrdi, krše turske vrednosti, poput muzičkih spotova koje je označio kao "erotske", sadržaja sa LGBTQ referencom ili sadržaja namenjenih vređanju predsednika.

Desetina hiljada su procesuirane prema potonjem zakonu, uključujući Sedef Kabas, poznatu novinarku koja je u zatvoru od prošle nedelje i čeka suđenje nakon što je na Tviteru objavila poslovicu o Erdoganovoj palati i ponovila je na opozicionom televizijskom kanalu.

Kurir.rs/Index.hr