Foto: Profimedia / Wyld Adrian/CP/ABACA, EPA / ANDRE PICHETTE

protiv korona mera

NEPREGLEDNE KOLONE NA PROTESTIMA U KANADI: Ilon Mask i Tramp podržali kamiondžije! Volonteri dele hranu i piće, a Srbi prasetinu!

Nepregledne kolone kamiona i ostalih vozila, kao i građana koji su došli peške, ispunili su ulice kanadske prestonice na protestu pod nazivom "Konvoj slobode", drugi dan zaredom, protestujući protiv obavezne vakcinacije.

Planeta
> 21:14h

Protestu koji je najpre najavljen zbog, kako su rekli učesnici, nemogućnosti vozača kamiona da prelaze granicu i rade svoj posao ukoliko nisu vakcinisani, pridružio se i veliki broj građana koji ističu da nisu protiv vakcine već da protestuju braneći slobodu izbora.

foto: Youtube prtscr / LiveFEED

Snimci iz vazduha pokazuju potpuno blokirane ulice u centru Otave, a centralno okupljanje je na Parlament Hilu, ispred kanadskog parlamenta. Na snimcima sa protesta viđeni su i neki od opozicionih poslanika.

Podrška "Konvoju slobode" stigla je i od najbogatijeg čoveka na svetu, vlasnika Tesle i Spejseksa Ilon Mask, koji je najpre pre nekoliko dana na svom Tviter nalogu napisao "Kanadske kamiondžije su zakon", a danas objavio fotografiju nepregledne kolone kamiona u Kanadi, demantujući neke medije koji su izvestili da u protestu učestvuje "nekoliko desetina kamiona".

Na stranu učesnika "Konvoja slobode" stao je i bivši američki predsednik Donald Tramp.

"Želimo da ovi veliki ljudi koji voze kamione u Kanadi znaju da smo uz njih do kraja. Stvarno su se pokazali, i do sada su uradili više za slobodu u Americi nego mnogi lideri u našoj zemlji", poručio je Tramp na skupu u Teksasu.

Sličnu poruku poslao je i njegov sin, Donald Tramp Junior koji je na svom Fejsbuk profilu pre nekoliko dana postavio video u kojem tvrdi da protest protiv "medicinskew diskriminacije" u Kanadi čini konvoj kamiona dugačak oko 70 kilometara, najavljujući veliko okupljanje na protestu u Otavi.

Društvene mreže su prepune snimaka protesta i poruka podrške kamiondžijama van Kanade,kao i kritika na račun medija bliskih vladi Džastina Trudoa za koije tvrde da su pokušali da umanje broj učesnika.

Mnogi građani su se okupili da pruže podršku "Konvoju slobode" u hrani i toplim napcima.

S obzirom na to da su kamioni počeli da pristižu pre vikenda, za kad je veliko protest zakazan" i da su rekli da "nema mrdanja" sa ulica dok premijer ne povuče mere, volonteri su prikupili veliku količinu hrane i pića da pomognu kamiondžijama da istraju u protestu.

Jedan od snimaka koji je definitivno privukao veliku pažnju je i onaj na kojem se vidi kamiondžija poreklom iz Srbije koji je rešio da usred konvoja ispred parlamenta okrene prase na ražnju i tako vrućom prasetinom nahrani svoje saborce.

Protest se međutim ne dešava samo u Otavi već se proširio i po ostatku zemlje. Snimci sa društvenih mreža prikazuju nepreglednu protestnu šetnju građana u Kalgariju:

Veliku podršku kamiondžije su dobijale od građana okupljenih čitavim putem do kanadske prestonice, koji su ih pozdravljali uzvicima "sloboda" i "hvala vam" okićeni kanadskim zastavama.

Kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da kamiondžije i njihove pristalice "ne predstavljaju stavove Kanađana", a nazvao ih je veoma glasnom "marginalnom manjinom", koja odbacuje nauku, vladu, društvo i savete za javno zdravlje".

Kako su mediji preneli, Trudo je sa svojom porodicom napustio Otavu i otišao na "nepoznatu lokaciju" dok traju protesti.

Kurir.rs, Foto: Profimedia / Wyld Adrian/CP/, EPA / Andre Pichette