Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

7. testiranje

POGLEDAJTE ŠTA SMO SNIMILI IZ SVEMIRA: Severna Koreja testirala svoj novi, moćni projektil, Kim se pohvalio fotografijama

Severna Koreja u nedelju je testirala svoj najmoćniji projektil od 2017. godine, što je bilo rekordno sedmo lansiranje ovog meseca.

Planeta

Severna Koreja objavila je neobične fotografije snimljene iz svemira koje prikazuju delove korejskog poluostrva i okolnih područja.

foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Tvrde da su snimljene sa najmoćnijeg projektila koji je režim Kim Džong-una lansirao u poslednjih pet godina.

Severna Koreja je u nedelju je testirala svoj najmoćniji projektil od 2017. godine, što je bilo rekordno sedmo lansiranje ovog meseca.

Zbog testiranja, Seul je upozorio da bi idući korak Pjongjanga mogao da bude testiranje oružja dalekog dometa i nuklearnog oružja.

Pjongjang nikada ranije nije probno ispalio ovoliko projektila u jednom kalendarskom mesecu, a prošle sedmice je zapretio da će odustati od gotovo petogodišnjeg samonametnutog moratorijuma na testiranje oružja dalekog dometa i nuklearnog oružja.

foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

O lansiranju su prve izvestile južnokorejske i japanske vlasti. Analitičari i zvaničnici tvrde da test uključuje balistički projektil srednjeg dometa (IRBM), koji Severna Koreja nije testirala od 2017. kada je obustavila testiranje svojih najvećih projektila i nuklearnog oružja.

Državna agencija KCNA je prenela da je lansiranje projektila izvedeno na način da se osigura bezbednost susednih zemalja i da je probna bojna glava bila opremljena kamerom koja je snimala fotografije za vreme leta.

Najnovije testiranje projektila ponovo je uznemirilo međunarodnu zajednicu koja je osudila i prethodna testiranja Pjongjanga.

Procenjuje se da je balistička raketa dostigla maksimalnu visinu od 2000 kilometara i da je preletela oko 800 kilometara za pola sata.

Pjongjang je poslednji put testirao sličnu raketu 2017. godine, kada je Hvasong-12 preleteo 787 kilometara i popeo se na nešto više od 2111 kilometara.

Analitičari su tada rekli da putanja upućuje na to da je projektil mogao da preleti oko 4500 km da je ispaljen na balističkoj putanji koja povećava domet, a time bi američka teritorija Guam već bio u dometu.

Kurir.rs