Foto: Rojters

zabrinjavajuće

SRBIJA SE GUŠI: Godišnje bacimo oko 50.000 tona ambalažne plastike, kad se zapali postaje veliki zlikovac

Život

Dok naša država gubi bar 50 miliona evra svake godine jer se plastične flaše ne odlažu svugde na pravi način, a samim tim i ne dospevaju do procesa reciklaže, ugrožava se i zdravlje ljudi. Mnogi sami sebi, ali i okolini, ovih dana, otkako je počeo da se topi sneg, ponovo nanose veliku štetu. Na svom placu, kraj puta, pa čak i na tuđim njivama svakodnevno pale odbačeni višak, flaše ili neke druge plastične "sitnice".

Upravo takve "sitnice" se lako pretvaraju u "krupnice", a dokaz za to je porast hormonalnih poremećaja kod osoba koji se nalaze u blizini mesta paljenja, povećan broj respiratornih infekcija, ali i ozbiljnijih poremećaja i oboljenja, posebno kancera pluća koji može da rezultira smrtnim ishodom.

Stradaju bukvalno svi koji su izloženi otrovnim isparenjiima zapaljene plastike!

PVC je označen kao najveći zlikovac u porodici plastičnih masa jer se njegovim sagorevanjem na otvorenom prostoru, pored visoko kancerogenog VCM (vinilhlorid-monomera), oslobađaju i dioksini, za koje stručnjaci kažu da su najsuptilniji napasnici: ne osećate ga! A u lancu ishrane je poodavno i taloži se u organizmu.

Dioksini mogu da izazovu i poremaćaj rada jetre, jake glavobolje, gubitak telesne mase, probleme s kožom, oštećenje nervnog sistema, pojačavaju probleme sa imunosistemom, utiču na reprodukciju enzima, na gene...

Ako neko spaljuje smeće u vašem komšiluku, plastično i svako drugo, prijavite komunalnoj policiji koja je nadležna za vašu lokalnu samoupravu. Zaštitićete i sopstveno i zdravlje neodgovornih trovača.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video: