Foto: Profimedia

BUDITE ISTRAJNI

BUDITE DOBAR PRIMER: Greške koje pravimo u ishrani dece

Žena

Roditelji su obično zabrinuti za opštu dobrobit svojih mališana. Međutim, neki od njih nesvesno prave niz malih grešaka koje se kasnije mogu odraziti na navike i zdravlje mališana

Dete ne zna šta je dobro za njega, to moraju da znaju roditelji. Ne zaboravite da vas dete kopira u svemu što radite, pa svojim primerom pokažite koliko je dobro i važno hraniti se zdravo.

Podmićivanje desertom Hrana nikad ne bi trebalo da služi kao nagrada jer to u njihovoj glavi stvara pojmove "dobre" i "loše" hrane koji kasnije mogu da dovedu do nezdravih navika i izbora.

foto: Profimedia

Prisiljavanje na jelo

Studije pokazuju da forsiranje deteta da nešto pojede može u njemu razviti odbojnost prema određenoj hrani, koje se neće rešiti ni kada odraste.

Prihvatanje toga da je dete izbirljivo

Nikad nemojte da se obeshrabrite u motivisanju dece da jedu zdravu hranu i nemojte tražiti izgovore tipa "Ne mogu tu ništa, moje dete je izbirljivo". Deca se ne rađaju izbirljiva, nego to nauče kroz život ako im roditelji previše ugađaju.

foto: Shutterstock

Nagrađivanje ako sve pojede

Još jedan loš način koji vodi nezdravom odnosu prema hrani. Ne terajte i ne motivišite dete da pojede sve iz tanjira, a posebno mu za to ne obećavajte nagradu. Neka pojede koliko može, a višak ostavi.

Nedopuštanje da se igra hranom

Iako ovo zvuči pomalo čudno, ima svoju logiku. Studije pokazuju kako je mnogo veća verovatnoća da će dete uživati u hrani ako mu dopustite da se malo poigra njom na tanjiru, naravno u granicama normale.

Dopuštanje da se jede pred ekranom

Trećina roditelja dopušta svojoj deci da jedu pred ekranom, pokazuju istraživanja. Ali to je vrlo nezdrava navika jer se tako nepotrebno pojede i do 10 odsto više kalorija. Osim toga, mnogo je bolja i zdravija navika biti svestan onoga što se unosi u sebe i načina na koji se jede.

foto: Profimedia

Previše grickalica između obroka

Zamislite koliko je mali detetov želudac, pa ako u njega ceo dan ubacuje kojekakve slatkiše, nezdrave grickalice i zašećerene sokove, normalno je da neće pojesti kuvani obrok - jer nema gde da stane.

(Kurir.rs)