ilustracija, Foto: Printscreen Avaz.ba

drama

SARAJLIJE MOGU DA ODAHNU: Pripadnici jevrejske sekte Lev Tahor iz Istočne Ilidže napuštaju BiH!

Ministar za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić najavio je u utorak (1. februara) da će 24 pripadnika jevrejske verske grupe u opštini Istočna Ilidža napustiti BiH u subotu (5. februara), dok bi druga grupa trebala otići do 20. februara.

Bosna i Hercegovina

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić obavijestio je Lučića da su inspektori ove službe na terenu i da vrše proveru, te da je vlasnik otkazao zakup kuće ovoj verskoj grupi i da će napustiti područje s. Istočna Ilidža do subote, rekla je ona za agenciju Srna.

„Prema poslednjim informacijama, ova verska grupa trenutno traži novu destinaciju i prevoz. Dobio sam uveravanja da ne predstavljaju pretnju po lokalnu zajednicu i do sada nije zabeležen nijedan incident“, rekao je Lučić.

Zbog velikog broja poziva koje je dobio od građana Istočne Ilidže o boravku jevrejske verske grupe u opštini i neredima javnosti poslednjih dana, Lučić je rekao da je razgovarao sa predsednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem da bi dobii adekvatne informacije o ovoj grupi.

On je naveo da je i on lično zainteresovan za njihov boravak u BiH i da je dobio informaciju da su došli iz SAD, a da su ranije boravili u Kanadi i Gvatemali“, rekao je Lučić. On je dodao da su Finci dobio informaciju da je reč o proširenoj porodici sa većim brojem članova i da je reč o prilično zatvorenoj verskoj grupi koja praktikuje veru na poseban način.

Kurir.rs/Novi.ba