Foto: EPA James Ross, Profimedia

atp trka

MEDVEDEV DIŠE ZA VRAT NOVAKU! Evo do kad je Đoković sigurno prvi, američka turneja NAJVEĆI problem! Radiće DIGITRONI!

Novak Đoković, najbolji teniser na svetu, ostaće prvi reket na ATP listi do 21. februara.

Tenis
> 09:45h

Tada će ući u 360. nedelju na svetskom vrhu i samo učvrstiti vlastiti apsolutni rekord u muškoj konkurenciji. Srbin je sačuvao prvo mesto, pitanje je do kada

Najnovija lista objavljena u ponedeljak pokazuje da je Đoković prvi sa 11.015 bodova. Medvedev je drugi sa 10.125, treći je Saša Zverev sa 7.780, četvrti je Stefanos Cicipas sa 7.170, a peti je Nadal sa 6.875 bodova.

Posle odigranog prvog grend slema u Melburnu, gde su australijske vlasti zabranile učešće Novaku Đokoviću, Srbin ima samo 890 bodova prednosti ispred Danila Medvedeva. Plus, čeka ga i brisanje poena, tačnije 2.000, jer nije branio titulu, dok će Medvedev ostati bez 1.200 poena koje je sada dobio. Samim tim, prednost Đokovića biće još manja.

foto: AP

Hoće li Novak odbraniti tron ili će ga Medvedev stići, zavisi od turnira koje budu igrali. Đokoviću je s te strane znatno teže, jer nije vakcinisan.

Za učešće na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, koji donose najveću količinu bodova, kao i grend slemovima Novaku će tražiti vakcinu protiv kovida. Gotovo sigurno za Ameriku, dok je za Rolan Garos i Vimbldon moguće da se pravila promene.

Medvedev ima u planu da igra turnire u Roterdamu i Akapulku, međutim, još ih nije potvrdio. Ukoliko osvoji ta dva turnira, a Novak ne odbrani titulu u Dubaiju, Medvedev će biti prvi. Opet, ruski teniser je rekao da je iscrpljen posle izgubljenog finala u Melburnu i da nije definitivno odlučio hoće li igrati u Holandiji, gde ne bi branio bodove.

Turnir u Dubaiju, koji počinje 14. februara i iz kategorije je koja donosi 500 bodova. Novaka čeka jaka konkurencija i ozbiljna imena poput Aslana Karaceva, Janika Sinera, Feliksa Ože-Alijasima, Huberta Hurkača i Denisa Šapovalova.

Ukoliko Medvedev ne sruši Novaka posle Roterdama, on će ostati 364. nedelja na čelu ATP liste. Ako ipak Medvedev bude prvi posle Roterdama, a Đoković slavi u Dubaiju, Novak se 363. nedelje vraća na prvo mesto. Ako Medvedev sruši Đokovića u Roterdamu, a Srbin ne zabeleži povoljan ishod u Dubaiju, Novak ostati na 360. nedelja na prvom mestu ATP liste.

Aleksandar Radonić / Kurir sport