Foto: Printscreen YT/NBC News

izašao iz jazbine

DAN MRMOTA U PENSILVANIJI: Poznati glodar Fil predskazao koliko će još zima trajati! Evo kada stiže proleće VIDEO

Najpoznatiji mrmot na svetu pod imenom Fil izašao je danas iz svoje jazbine u američkom gradiću Panksatoni u državi Pensilvanija i ugledao svoju senku, što znači da ako verujete u sposobnost mrmota da predvidi vreme - čeka nas još šest nedelja zime.

Planeta
> 14:27h

Iako Fil nema diplomu iz meteorologije, svake godine 2. februara Sjedinjene Države prate njegovo predviđanje.

Legenda kaže da ako Fil vidi svoju senku, biće još šest nedelja zime, a ako ne, proleće će stići ranije. Godine 2021. mrmot je video svoju senku, što je trebalo da najavi još šest nedelja hladnoće.

Ispostavilo se da je bio samo upola u pravu, prema Nacionalnim centrima za informacije o životnoj sredini, odeljenju Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, koja upravlja "jednom od najvećih arhiva atmosferskih, priobalnih, geofizičkih i okeanskih istraživanja na svetu".

"Susedne Sjedinjene Države su zabeležile temperature ispod prosečnih u februaru i iznad prosečnih u martu prošle godine. Fil je bio 50/50 u svojoj prognozi", saopštio je NCEI.

Filov prognoze nisu savršene, napominje agencija. "U proseku, Fil je uspeo u 40% prognoza u poslednjih 10 godina", rekao je NCEI.

Međutim, Filovi fanovi se ne slažu. Na njegovoj veb stranici se kaže da je "izvanredni predskazatelj vremena", "tačan u 100% slučajeva".

Mrmotove prognoze su deo tradicije koja datira još od 1887. godine. Dan mrmota se obeležava širom Amerike, ali je ovaj u Panksatoniju u Pensilvaniji najpoznatiji zbog filma ''Dan mrmota'' iz 1993. godine u kojem u glavnoj ulozi glumi Bil Mari.

Kurir.rs/CNN