Foto: Printscreen Youtube

Saveznička rešenost 2022.

KRASUHA - 4 STIGLA U BELORUSIJU Sistem elektronsko ometanje stigao u Belorusiju! Zapad strahuje od moguće upotrebe?!

Planeta

Rusija i Belorusija su u utorak, 1. februara, započele su zajedničku vojnu vežbu „Saveznička rešenost-2022“. Kako je saopšteno vežba se sastoji iz dve faze: U prvoj fazi koja traje do 9. februara vojna tehnika i vojska prebacuju se iz Ruske Federacije u Republiku Belorusiju. Pored Su-35, rektnih sistema Iskander M, višecevnih bacača raketa Uragan, PVO sistema Pancir i S-400 poslat je i jedan neobičan sistem za koji je i Srbija zainteresovana da ga nabavi, a koji je osvanuo u Belorusiji.

Naime, radi se o sistemu za elektronsko ratovanje Krasuha -4 čiji fotografije iz Belorusije us osvanule prvo na ruskim društvenim mrežama, a onda se prenele i na Tviter. Na fotografijama vidi se 1RL257 stanica za osmatranje i punkt za elektronsko ratovanje.

Inače ovaj sistem je viđen na vozovima kako se iz Rusije prebacuju u Belorusiju. Zapad nagađa da je Rusija ove sistem poslala u slučaju da situacija na istoku Evrope eskalira i da će oni biti iskorišteni za ometanje NATO letelia AVAKS i JSTARS koji svakodnevno lete uz granicu Rusije i Belorusije.

Mobilni sistem za elektronsko ometanje 1RL257 Krasuha-4.

Ovaj sistem čine šrioko-pojasna višenamenska stanica za ometanje koja se nalazi na terenskom vozilu BAZ-a 6910, antena koja pokriva zonu od 360 stepeni i kabine za leketronsko ratovanje koja je montirana na posebno vozilo. Krasuha-4 je u mogućnosti da ometa leteće radarske stanice Avaks i komandan mesta JSTARS na daljinama do 300 km. Osim letećih radio stanica Krasuha-4 pruža mogućnost elektronske borbe protiv aviona, krstarećih raketa i bespilotnih letelica na daljinama od 250 – 300 kilometara. Vozilo 1RL257 Krasukha-4 opremljeno je sa dve kabine na prednjem i zadnjem delu vozila. Posadu čine tri člana.

Inače druga faza vojne vežbe počinje 10. februara i trajaće do 20. februara. Glavna faza vežbe odvijaće se na pet beloruskih poligona.

Kurir.rs/A.M.