Foto: Profimedia

havana sindrom

NAPOKON REŠENA MISTERIJA TAJANSTVENE BOLESTI KOJA POGAĐA AMERIČKE DIPLOMATE Znamo što bi mogao biti uzrok!

Elektromagnetni talasi možda su uzrok tajanstvenog "Havana sindroma" od koga su obolele američke diplomate i vojnici širom sveta, saopštile su u sredu američke obaveštajne službe, potvrdivši tako pretpostavku o namernim napadima.

Planeta

Po oceni stručne grupe sa kojom su se konsultovale obaveštajne agencije, elektromagnetni i ultrazvučni talasi poslati sa kratke udaljenosti mogli bi biti uzrok nekih "nenormalnih zdravstvenih incidenata" (IAS), kako ih nazivaju u administrativnom žargonu.

Tehnologija koja je kadra da prouzrokuje simptome kakvi su primećeni (glavobolja, mučnina, vrtoglavica, pa i neurološka oštećenja) postoji, dodaju stručnjaci, a pokazuje deo njihovog izveštaja koji je objavila američka obaveštajna uprava.

Od stotinu pregledanih, "deo IAS-a ne može jednostavno da se protumači ekološkim ili medicinskim uslovima i mogli bi da se pripišu spoljnim faktorima, navodi se u dokumentu.

Po mišljenju tih stručnjaka, moguće je osmisliti uređaje koji se lako mogu sakriti, a elektromagnetne ili ultrazvučne talase mogu da prenose prema nekoj osobi.

Međutim nisu rekli postoje li već takvi uređaji i jesu li se takvi napadi već dogodili.

Međutim, njihov izveštaj se kosi sa nekim, nedavno objavljenim, zaključcima o nepostojanju dokaza o umešanosti strane sile u tu tajanstvenu bolest.

Prošlog meseca je visoki zvaničnik američke vlade koji je hteo da ostane anoniman rekao da je "nemoguće da bi strani faktor, pa tako i Rusija, vodio dalju svetsku kampanju kako bi naštetio osoblju (američkih ambasada) upotrebom oružja ili nekog uređaja".

Većina slučajeva tumači se medicinskim uslovima, među kojima su nedijagnostifikovane bolesti ili ekološki i tehnički faktori, rekao je taj zvaničnik. Međutim, dvadesetak slučajeva još nije razjašnjeno.

Stručnjaci čiji je izveštaj objavljen u sredu, odbili su niz teorija kao što je upotreba jonizujućeg zračenja kao posledice radijacije, hemijskih i bioloških agenasa, soničnog ili zvučnog oružja ili pak topline nastale od elektromagnetne energije.

Sve su te teorije "neverovatne", zaključili su.

Od sindroma su 2016. godine prvo oboleli američke i kanadske diplomate koje su radile na Kubi, odakle mu i ime "Havana sindrom".

''Nenormalni zdravstveni incidenti" primećeni su posle i u drugim delovima sveta (Kina, Nemačka, Australija, Rusija, Austrija), čak i u Vašingtonu.

U avgustu 2021. poseta američke potpredsednice Kamale Haris Hanoju kasnio je tri sata nakon upozorenja takvog tipa u vijetnamskom glavnom gradu.

Kurir.rs/Jutarnji list