Foto: Beta Igor Sljivancanin

Burno: Knežević: Krivokapić i njegov albanski brat Dritan krivi za krizu! Ako izneverite volju građana, slede protesti!

Premijer napustio sednicu nakon neusvajanja tačke dnevnog reda o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore

Crna Gora

Skupština Crne Gore juče je na vanrednoj sednici raspravljala o predlogu za izglasavanje nepoverenja vladi ove zemlje koji je pokrenuo 31 poslanik opozicije i koalicije Crno na belo. Na početku sednice jedan od lidera DF Milan Knežević je rekao da ko god želi podršku ove koalicije, pre svega mora da iskaže poštovanje prema članovima koalicije, pa onda sve ostalo.

- Ako nećete, evo vam DPS pa s njima pravite aranžmane, a mi ćemo se potruditi da dobijete odgovor koji ćete dugo pamtiti. Mi imamo obavezu da pokrenemo talas otpora i poštovanja izborne volje. Ne možete mi reći da Ervin Ibrahimović može da bude u vladi, a Maja Vukićević može da bude u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a ne može biti ministar - istakao je Knežević.

Glasanje

Pre sednice o nepoverenju vladi trebalo je da bude održana vanredna sednica o skraćenju mandata Skupštine, što je predložio premijer Zdravko Krivokapić. Međutim, poslanici glasanjem nisu usvojili ovu tačku dnevnog reda, pa se prešlo na glasanje o sledećoj tački dnevnog reda i inicijativi za izglasavanje nepoverenja vladi, koja je usvojena sa 43 glasa za, protiv je bilo 12 poslanika, dok su uzdržana bila svega tri poslanika. Glasalo je ukupno 58 poslanika. Za dnevni red glasali su poslanici koalicije Crno na belo i opozicije predvođene DPS.

Premijer Zdravko Krivokapić napustio je sednicu odmah nakon što poslanici nisu usvojili tačku dnevnog reda za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, dok su iz vlade na sednici o nepoverenju vladi ostali samo ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

foto: Nemanja Nikolić, Beta

Milan Knežević je još rekao da ukoliko neko želi da sačuva izbornu volju građana iskazanu na izborima 30. avgusta 2020. godine, mora da sasluša onih 69 odsto kojima su građani ukazali poverenje i koji čine deo vladajuće većine.

- Ako želite da sačuvate izbornu volju, morate da saslušate onih 69 odsto. A mi ćemo se potruditi da dobijete adekvatan odgovor koji ćete pamtiti celog života - rekao je Knežević i dodao da će DF, ako bude izneverena volja građana, pokrenuti vaninstitucionalni talas protesta, a da će on lično nositi barjak slobode.

Nije prekršio crnogorski Ustav

Ustavni sud štiti Mila

Ustavni sud Crne Gore utvrdio je da predsednik države Milo Ðukanović nije povredio Ustav kad je u avgustu prošle godine komentarisao ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju. Za predlog sudije izvestioca Milorada Gogića da je Ðukanović povredio Ustav glasao je samo on, dok je preostalo troje sudija Ustavnog suda bilo protiv. Predlog za pokretanje postupka u vezi s događajima na Cetinju 4. i 5. septembra podnela je Skupština, nakon što je 19. novembra prošle godine usvojen predlog Socijalističke narodne partije.

foto: Stefan Jokić

Ko srbuje

- Neću dozvoliti, dok sam deo DF, da se na bilo koji način Srbi iz DF označe kao neprijatelji Crne Gore. Crna Gora je moja isto koliko i vaša, ne bih je menjao ni za jednu drugu državu - istakao je Knežević, podvlačeći da su glavni krivci za situaciju u Crnoj Gori Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović.

- Kao neko ko je prošao sve pravosudne institucije, zatvore, saslušanja, ko je postao najveći ekspert za Zakon o krivičnom postupku, mogu da označim ko su krivci zbog situacije u kojoj se našla izborna volja građana Crne Gore. To su Krivokapić i njegov albanski brat Dritan Abazović - rekao je Knežević, podsećajući da su njih dvojica u septembru 2020. napravili savez pod Ostrogom protiv DPS i ubeđivali mitropolita Amfilohija da će Abazović bolje štiti interese SPC, te da će sa srpskom zastavom doći do Prizrena.

- Dok su lidere DF označavali kao izdajnike, te da previše srbujemo - zaključio je Knežević.

Boško Vukčević