Foto: Profimedia

zašto je veliki broj bolesnih

JAPANCI DOKAZALI: Omikron preživljava na plastici čak osam dana, na koži 21 sat - duže od svih drugih varijanti korone!

Život

Japanski istraživači kažu da omikron varijanta virusa korona opstaje duže na plastici i koži od drugih varijanti COVID-19. To je i jedno od mogućih objašnjenja zašto se ovaj soj tako brzo proširio u svetu i kod nas i zašto je pozitivno više od polovine testiranih pacijenata.

foto: Shutterstock

U laboratorijskom eksperimentu, istraživači sa Medicinskog univerziteta u Kjotu ispitali su ponašanje uzoraka različitih varijanti korone na komadima plastike i ljudskoj koži prikupljenoj posle obdukcija.

Omikron se pokazao kao najžilaviji!

Studija je utvrdila da ovaj soj lakše i duže opstaje u životnoj sredini od varijanti koje izazivaju veću zabrinutost, što sugeriše da bi ovakva visoka stabilnost takođe mogla biti jedan od faktora koji su omogućili omikronu da potisne delta soj.

foto: Shutterstock

Uzorci omikrona su na plastici preživeli u proseku 193,5 sati - nešto više od 8 dana! Poređenja radi, ostala vremena preživljavanja na plastici bila su 56 sati za originalni soj COVID, 191,3 h za alfa soj, 156,6 h za beta, 59,3 h za gama i 114 h za delta varijantu virusa korona.

Na uzorcima kože, omikron je opstajao u proseku 21,1 sat. Druge varijante zaostaju: 8,6 h je vreme za originalnu verziju, 19,6 h za alfa, 19,1 h za beta, 11 h za gama i 16,8 h za delta soj.

foto: Shutterstock

Studija je otkrila i da su varijante korone imale veću otpornost na etanol (alkohol) od originalnog soja COVID-19. Uz to, svi uzorci COVID-a nisu bili više aktivni nakon što su izloženi sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola u trajanju od 15 sekundi.

Kurir.rs/Lena/B.M.