Foto: Profimedia / keng po leung

suđenje u turskoj

OVAJ KLAN JE OJADIO NEMCE ZA 120 MILIONA EVRA: Predstavljali se kao policajci, a poznati su po krađi najvećeg zlatnika od 100 kg!

Kriminalna arapsko-turska banda godinama je prevarama izvlačila novac od nemačkih građana, uglavnom starijih, pa je tako između 2018. i 2020. uspela da opljačka preko 120 miliona evra, javni servis ARD.

Planeta

"Prema informacijama pokrajinskih kancelarija za borbu protiv kriminala, kriminalna banda je pomoću trika 'Lažni policajci' opljačkala novac, nakit i zlato u vrednosti od preko 120 miliona evra, javlja ARD.

Uredi za borbu protiv kriminala zabilježili su diljem Njemačke preko 154.000 pokušaja prevare, od kojih su kriminalci u 10.500 slučajeva imali uspjeha. U najvećem broju slučajeva žrtve su stariji građani.

Kriminolozi smatraju da je broj prevarenih građana mnogo veći, ali da mnogi zbog srama nisu prijavili da su postali žrtve prevaranata.

foto: Profimedia / Sebastian Gollnow / AFP

Proces u Izmiru

Trenutno u turskom gradu Izmiru traje proces protiv 81 optuženog, koji se sumnjiče da su preko posebno organizovanih pozivnih centara u Turskoj pozivali brojeve u Nemačkoj i predstavljali se kao policajci.

Građanima se savetovalo da zbog navodnih brojnih provala u komšiluku vrednosti koje drže kod kuće predaju "policajcima" koji će ih posetiti kod kuće, pri čemu se takođe radilo o članovima bande.

Članovi bande koji su radili u kol centrima uglavnom su turski državljani koji su živeli i odrasli u Nemačkoj tako da govore nemački bez naglaska.

Jedan od prvooptuženih je Amar S., jedan od vodećih pripadnika tzv. klana Miri, koji je još 2012. pobegao iz pritvora u Bremenu, gde je čekao suđenje. Pored njega među prvooptuženima je još nekoliko pripadnika ovog kriminalnog klana koji uglavnom deluje na zapadu i severu Njemačke.

Mediji navode da je reč o pripadnicima arapske manjine Malami, koja živi na području Turske i Libana. Mnogi pripadnici ove manjine su tokom građanskog rata u Libanu krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina došli u Nemačku kao ratne izbeglice.

Više klanova

Nemačke vlasti već nekoliko godina intenzivno prate pripadnike nekoliko klanova koji pripadaju ovoj etničkoj grupi, koji se povezuju s nekima od najspektakularnijih pljački poslednjih godina, poput krađe 100 kg teškog zlatnika iz berlinskog muzeja.

Klanovi su uglavnom koncentrisani u Berlinu, Bremenu i Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Stručnjaci smatraju da je već i samo suđenje u Turskoj, zbog "mukotrpne pravne saradnje" između Turske i Nemačke, iznenađenje.

Turske vlasti su saopštile da su tokom istrage zaplenilie novac i nekretnine u vrednosti od 105 miliona evra, od čega bi se, u slučaju presude, mogao isplatiti deo novca oštećenima.

Novac ukraden od njemačkih građana delomično je ulagan u turističke objekte na turskoj obali.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: Profimedia / keng po leung