Foto: OLI SCARFF / AFP / Profimedia

GLOBALNO ZAGREVANJE

OPASNOST Klimatske promene prete skoro 2.000 godina starom Hadrijanovom zidu

Gotovo 2.000 godina otkako je izgrađen Hadrijanov zid koji je trebalo zadrži horde varvara, arheolozi na severu Engleske suočavaju se s novim neprijateljem - klimatskim promenama koje prete ogromnom bogatstvu predmeta iz rimskog doba.

Planeta

Hiljade vojnika i njihovih porodica živelo je uz 118 kilometara dug kameni zid koji se proteže od zapadne do istočne engleske obale.

Bio je granica Rimskog Carstva, a danas predstavlja najveću arheološku ostavštinu drvenog Rima u Velikoj Britaniji.

Gradnja zida, koji je Carstvo trebao štititi od upada varvara, započela je 122. godine u vreme vladavine cara Hadrijana na granici između Carstva i neosvojive Kaledonije, današnje Škotske.

Rimski vojnici za sobom su ostavili ne samo drvene građevine, već i fascinantne ostatke iz svakodnevice koji današnjim arheolozima omogućavaju rekonstrukciju života na vetrovitom severu Carstva.

Jedna takva ostavština je tvrđava Vindolanda, 50-ak kilometara udaljena od savremenog grada Njukasla, nastalog iz rimske naseobine Pons Aelius na istočnom kraju zida.

-Veliki deo krajolika kod Hadrijanovog zida sačuvan je ispod tresetišta i močvara, veoma mokrog i vlažnog tla, koje je štitilo arheologiju gotovo 2.000, rekao je Endrju Birli, upravnik iskopavanja i izvršni upravnik fondacije Vindolanda.

Zbog globalnog otopljavanja tlo se zagreva brže od vazduha

Tlo se sada zbog globalnog otopljavanja brže zagreva nego vazduh pa se dosad vlažna zemlja isušuje, a nastale pukotine propuštaju kiseonik.

-Kada kiseonih dopre ovde, jako krhke stvari napravljene od kože, tekstila, drveta, pucaju, propadaju i bivaju zauvek izgubljene, rekao je Birli.

Kurir.rs