Foto: Profimedia / Flip Nicklin / Minden Pictures

provaljeni

NARKO BANDA KORISTILA KITOVE UBICE ZA ŠVERC DROGE IZ MAROKA: Misteriozno ponašanje orki koristili kao dimnu zavesu za svoj štek!

Španska policija razbila je narko-lanac za koji se sumnja da je simulirao nesreće na otvorenom moru, uključujući napad orki, kako bi se prokrijumčario hašiš iz Maroka.

Planeta

Britanski Gardijan prenosi da je španska policija je u okviru istrage započete prošle godine uhapsila dve osobe i zaplenila 172 kilograma hašiša i preko 63.000 evra, prenosi RTS.

U saopštenju policije se navodi da grupa navodno ukrcavala drogu na jedrilice u Maroku, a u španskim vodama bi "lažirala kvar ili nesreću i tražila pomoć kako bi se plovilo odvuklo u luku".

U junu 2021. godine jahta koju je koristila narko-banda pristala je u južnoj luci Barbate nakon što je navodno pretrpela napad kitova ubica dok je prelazila Gibraltarski moreuz, dodaje se u saopštenju.

Prošle godine, španske vlasti su privremeno naredile vlasnicima manjih plovila da se klone dela južne obale zemlje nakon izveštaja o više od 50 susreta sa bučnim orkama, uključujući nekoliko u kojima su čamci morali da se odvuku na obalu.

Kad bi se dokopala španske obale, grupa bi prebacila hašiš u skladište u južnoj provinciji Kadiz, odakle bi se potom isporučivao širom zemlje.

Blizina Španije Maroku, velikom proizvođaču hašiša, učinila ju je najpogodnijom ulaznom tačkom za rasturanje te droge širom Evrope.

Kurir.rs / RTS, The Guardian Foto: