Foto: AFP / AFP / Profimedia

kriza drma istok

AMERIKANCI OBJAVILI SATELITSKE SNIMKE Vide se nove ruske trupe blizu Ukrajine

Komercijalni satelitski snimci koje je objavila privatna američka kompanija pokazuje raspoređivanje novih ruskih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, što ukazuje na to da Moskva nastavlja da gomila snage dok traju diplomatski napori za smirivanje krize.

Planeta
> 11:43h

Rusija održava zajedničke vojne vežbe sa Belorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici, kao i pomorske vežbe u Crnom moru, deo vojnih aktivnosti koje su razbuktale strahove o pretećoj invaziji. Rusija poriče da planira napad.

Snimci su navodno snimljeni juče i u sredu

Kompanija Maxar Technologies sa sedištem u SAD-u, koja nedeljama prati gomilanje ruskih snaga, navodi da snimci od srede i četvrtka pokazuju značajna nova raspoređivanja na nekoliko lokacija na anektiranom Krimu, u zapadnoj Rusiji i Belorusiji. Rojters nije mogao nezavisno da proveri te snimke.

Maxar kaže da je na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine, identifikovao veliko novo raspoređivanje vojnika i opreme na aerodromu Oktjabarskoje severno od grada Simferopolja, uključujući 550 vojnih šatora i stotine vozila.

foto: AFP / AFP / Profimedia

Rusi nisu otkrili koliko su vojnika rasporedili

Novi vojnici i oprema došli su i nedaleko od Novoozernoga na Krimu, a novo raspoređivanje vidi se i kod grada Slavne na severozapadnoj obali poluostrva.

U Belorusiji, gde se održavaju velike vojne vežbe, Maxar kaže da je identifikovao novo raspoređivanje vojnika, vojnih vozila i helikoptera na Zjabrovki, aerodromu nedaleko od Gomela, manje od 25 kilometara od granice sa Ukrajinom.

U saopštenju poslatom elektronskom poštom navodi se da je veliki broj vojnika nedavno došao na poligon za obuku Kursk u zapadnoj Rusiji, otprilike 110 kilometara istočno od ukrajinske granice.

Rusija nije otkrila koliko je vojnika rasporedila i kaže da ima pravo da premešta snage na svojoj teritoriji kako želi kao i da istrajava na tome da one ne predstavljaju spoljnu pretnju.

Kurir.rs/Index.hr