Foto: EPA / Yoan Valat

protesti u francuskoj

BURAN DAN SVIĆE U PARIZU: Konvoji iz cele zemlje stižu u grad, dočekuju ih rampe, OKLOPNA vozila i hiljade policajaca! (VIDEO)

Francuska prestonica vrvi od oklopnih vozila i policije raspoređene u gradu kako bi sprečili da demonstracije nazvane Konvoj slobode parališu grad. Inspirisani protestom kamiondžija u Kanadi,koji već dve nedelje ulice u centru Otave drže pod blokadom, francuski demonstranti su najavili Konvoj slobode u Parizu od 11. do 14 februara.

Planeta

Policija je juče postavila kontrolne punktove na ulasku u grad i najavila da neće dozvoliti da se u Parizu onemogući sloboda kretanja. Međutim, konvoji iz čitave Francuske već su uveliko juče bili na putu za Pariz, a danas se očekuju pokušaji probijanja blokada.

Na prilazima gradu sinoć su zabeležene ogromne kolone vozila na kontrolnim punktovima, a prema snimku sa društvenih mreža na jednom od njih bilo je, kako navode, oko 500 vizila koja su čekala da prođu.

Inspirisani protestom u Kanadi, okupljeni građani su konvoj u Lionu dočekali francuskim i kanadskim zastavama.

Mnogi građani su rekli da su rešili da pordže konvoj zbog, kako navode, mera koje ih ograničavaju u normalnom životu, a ne protiv vakcine koju je većina, od oko 80 dsto Francuza primila.

Tako su brojni građani podržali konvoj pružajući im podršku na putu do Pariza. jedan takav snimak zabeležen je prilikom ulaska konvoja u Rems.

Konvoji koji su krenuli iz Tuluza, Orleana, Bajonija i Monpeljea ispraćeni su aplauzima, pesmom i vatrometom:

Iako je Pariz pun oklopnih vozila, i kontrolnih punktova na ulazu u grad, kamioni, kamp prikolice pa čak i traktori krenuli su još juče kako bi za vikend mogli da se priključe protestu u prestonici Francuske.

Deo konvoj akoji je krenuo iz Nice, sinoć je stigao do Liona gde je dočekan okupljenim ljudima koji im daju podršku pred nastavak puta za Pariz.

Konvoj od, kako se navodi, stotine vozila krenuo je juče iz Avinjona put Pariza.

Na istoku Francuske, u Dižonu, sudeći po snimcima sa društvenih mreža, aktivisti su pripremili mnoštvo namirnica, vode, sokova i drugih potrpština za predstojeći protest.

Kurir.rs, Foto: EPA /Yoan Valat