Foto: EPA / MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOl

razgovor glavnih igrača

ZAVRŠEN RAZGOVOR PUTINA I BAJDENA, TRAJAO SAT VREMENA: Ni Kremlj ni Bela kuća ne saopštavaju detalje, a tema je ukrajinska kriza!

Predsednici Džo Bajden i Vladimir Putin zaključili su razgovor o krizi u Ukrajini nakon navoda Bele kuće da obaveštajni podaci pokazuju na to da bi Rusija mogla da izvrši invaziju u kratkom roku.

Planeta
> 19:20h

Poziv je trajao 62 minuta, navodi Bela kuća, ali ni jedna od strana ne saopštrava rezultate razgovora.

Razgovoru dvojice lidera prethodili su ranije danas kontakti ministara spoljnih poslova i odbrane.

Bajden je planirao još jednom da pozove Putina na deeskalaciju i povlačenje preko 100.000 ruskih vojnika koji su se okupili u blizini ukrajinskih granica.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je Bajden bio izrišit da će SAD i njeni saveznici odlučno odgovoriti ukoliko se Rusija odluči na invaziju, i da će to Rusiju mnogo koštati.

SAD navode da su prikupile obaveštajne podatke da Rusija za sredu planira termin za invaziju, rekao je američki zvaničnik upoznat sa podacima.

Zvaničnik, koji nije bio ovlašćen da govori javno i to je činio samo pod uslovom anonimnosti, nije hteo da kaže koliko je obaveštajni podatak definitivan.

Bela kuća javno kaže da SAD ne znaju sa sigurnošću da li je Putin posvećen invaziji. Rusija negira da namerava da pokrene ofanzivu na Ukrajinu.

Kurir.rs / AP, Foto: EPA / MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN