sramota

NIŠTA IM NIJE SVETO, OVO JE NEVIĐENI BEZOBRAZLUK! Skrnavili GROBOVE na Novom groblju, porodice nisu mogle da veruju šta su ZATEKLE

Beograd
> 19:51h

Vandalizam na Novom groblju. Nepoznate osobe srušile su i oštetile nadgrobne spomenike uprkos merama obezbeđenja.

foto: Kurir televizija

Nakon što su došli da obiđu porodičnu grobnicu, članovi porodice preminulih zatekli su oboren spomenik, a bista je ukradena. Slučaj su prijavili policiji, a ovo se nažalost ne dešava prvi put.

foto: Kurir televizija

Oboren spomenik, iščupana bista - to je slika koju su za vikend zatekli članovi porodice kada su došli da obiđu porodičnu grobnicu.

- Situacija je bila užasna. Svi znamo šta znači kada ti neko ošteti spomenik. MI smo reagovali. Zvali smo obezbeđenje, ali pošto je bio vikend nismo ništa mogli da uradimo - rekao je očevidac.

foto: Kurir televizija

Iako plaćaju godišnju taksu za održavanje grobnog mesta, u slučaju oštećenja ili krađe JP Pogrebne usluge ne nadoknađuje štetu.

- Ta naknada za održavanje koja se plaća je neka vrsta komunalne takse koja se plaća za korišćenje struje, vode. Ono što mi možemo da uradimo u ovakvim slučajevima jeste da ponudimo da se prilikom popravke ne naplati rad - kaže Marina Račić iz JP pogrebne usluge.

foto: Kurir televizija

Pravnici upozoravaju da je javno preduzeće pak dužno da nadoknadi štetu, a da bi se to pravo ostvarilo potrebno je podneti prijavu.

- Jako je bitno policiji pravovremeno prijaviti događaj. Zato što je za to krivično delo propisano do tri godine za oštećenje groba i jako je bitno da policija napravi zapisnik - rekao je za Kurir televiziju advokat Ivan Ninić.

foto: Kurir televizija

Iako policija najčešće ne uspe da pronađe počinioca, obično se radi o ljudima koji skuplju sekundarne sirovine,a jedna bista od mesinga košta više od 3.000din.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: