Monahinja Vasilija, Foto: Eparhija Rasko Prizrenska

POSLEDNJE ZBOGOM

UMRLA JE MONAHINJA VASILIJA, SESTRA IZ MANASTIRA GRAČANICE: Proterana je iz Peći 1999, uvek je bila duboko vezana ZA SVOJE KOSOVO

Monahinja Vasilija je rođena je kao Svetlana Mitrović 1965. godine

Društvo

Sestra manastira Gračanica, monahinja Vasilija, preminula je posle duge i teške bolesti 13. februara 2022. godine, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Kako se navodi u saopštenju, opelo i sahranu novoprestavljenoj monahinji Vasiliji služio je Episkop raško-prizrenski Teodosije u utorak 15. februara.

Monahinja Vasilija je rođena je kao Svetlana Mitrović 1965. godine u Peći i provela je život u braku sa svojim suprugom Draganom Božovićem, takođe Pećancem.

Od 1999. godine, cela porodica Božović prinuđena je da živi van rodne Peći, u Pančevu, ali je uvek ostala duboko vezana za Kosovo.

Dragan i Svetlana su podigli tri sina – Miodraga, Nikolu i Dimitrija. Na njenu želju, i uz saglasnost svog supruga i porodice, poželela je da primi monaški postrig kao još jedan izraz svog životnog služenja Bogu.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je, s blagoslovom nadležnog Episkopa banatskog Nikanora, u Pančevu pre nekoliko dana, 5. februara, zamonašio Svetlanu Božović (rođenu Mitrović) i dao joj monaško ime Vasilija, po Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, koja se monašenjem pridružila sestrinstvu manastira Gračanice.

Kurir.rs