Foto: YouTube prtscr / PR Centar

Ide u penziju

MILIVOJE KATNIĆ RAZREŠEN DUŽNOSTI GLAVNOG SPECIJALNOG TUŽIOCA CRNE GORE: Odluku doneo novi Tužilački savet

Crna Gora

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razrešen je danas sa te funkcije, odlukom novog Tužilačkog saveta.On je formalno razrešen jer je ispunio uslove za starosnu penziju u skladu za izmenjenim zakonom, koji je opozicija kritikovala ocenjujući da je donet kako bi upravo Katnić otišao u penziju.

To zakonsko rešenje je pred Ustavnim sudom.

Katniću se u radni staž računao beneficirani radni staž dok je radio u vojsci.

Tužilački savet doneo je odluke po kojima utvrdjen prestanak funkcije ostvarivanjem prava na starosnu penziju za još osam tužilaca.

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca, na početku sednice, pročitala je i stav sa juče održane Proširene sednice Vrhovnog državnog tužilaštva da ne treba podržati odluku o prestanku funkcije tužilaca po osnovu odlaska u starosnu penziju jer je to protivustavno i protiv konvencija o ljudskim pravima.

Podsećamo, Tužilački savjet je juče od fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), nakon zahteva TS-a, dostavio podatke u kojem je naveo da "glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima (64 godine i 8 meseci života i 41 godinu i 4 meseca staža osiguranja), te da je ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju...".

Izmenama Zakona o radu se granica za odlazak u penziju po sili zakona spušta sa 67 na 66 godina života, a dodatno za još nekoliko godina ako je zaposleni radio na radnom mestu sa beneficiranim stažom.

Od prvog dana osvajanja vlasti u Crnoj Gori 30. avgusta prošle godine, nova parlamentarna većina predvodjena Demokratskim frontom insistirala je na smeni specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

On je najviše funkcionere toh fronta, Milana Kneževića i Andriju Mandića, optužio u slučaju "državni udar" 2016. godine.

"Državni udar" je sudski proces protiv srpskih i ruskih državljana kao i lidera DF-a, Milana Kneževića i Andrije Mandića, koji su bili optuženi za pokušaj nasilnog rušenja vlasti Mila Djukanovića 2016. godine. Iako su svi osudjeni, Apelacioni sud je tu presudu ukinuo.

Kurir.rs/Beta