Foto: Carina Srbije

SPREČENO KRIJUMČARENJE NA BATROVCIMA: Carinici otkrili prtljag pun zlatnog nakita

Crna Hronika

Carinici su u saradnji sa policijom 19. februara na graničnom prelazu Batrovci sprečili pokušaj krijumčarenja zlatnog nakita teškog 716 grama koji je jedan putnik pokušao da prenese preko granice u prtljagu.

Zlatni nakit je otkriven kada je na ulaznu stranu prelaza Batrovci pristigla škoda oktavija VRS, švajcarskih registarskih oznaka, kojom su četiri osobe putovale iz Švajcarske ka Severnoj Makedoniji.

foto: Carina Srbije

Na jasno postavljeno pitanje carinskih službenika da li imaju nešto da prijave, pa čak i na specifično pitanje nose li sa sobom neke dragocenosti koje treba prijaviti, svi putnici su odgovorili da sa sobom nose samo lični prtljag.

foto: Carina Srbije

Međutim, detaljan pregled koji je usledio, demantovao je njihove tvrdnje.

Naime, pregledom prtljaga, u dva kofera je pored ličnih stvari zapakovana i pozamašna količina zlatnog nakita koji niko nije ni pomenuo.

Reč je o čak 716 grama raznog nakita, za koji se kao vlasnik javio putnik koji je sedeo na zadnjem sedištu.

foto: Carina Srbije

Pored lanaca, narukvica, minđuša i prstenja, u prtljagu ovog 47-godišnjeg severno-makedonskog državljanina našlo se i 39 dukata ukupne težine preko 135 grama.

foto: Carina Srbije

Najmasivniji pojedinačni komad nakita je 85-grama teška narukvica optočena dukatima.

Uprkos brojnim apelima i informacijama kako na sajtu Uprave carina, tako i na samim prelazima, da dragocenosti koje putnici sa sobom nose moraju biti prijavljene, nisu retki slučajeva da pojedini putnici tu jasno propisanu obavezu izbegavaju i time svesno rizikuju da im one budu privremeno ili trajno oduzete.

Podsetimo da je zajedno sa ovim slučajem, u samo tri dana (16, 17 i 19. februara) na našim prelazima zaplenjeno preko 4,2 kilograma zlata skrivanog ispod patosnice u automobilu, ispod pazuha putnika i sada u ličnom prtljagu.

(Kurir.rs)