Foto: Institut za biološka istraživanja

zaboravljena istorija srbije

NAUČNIK KOGA JE SRBIJA ZABORAVILA Bio je logoraš sa Banjice koji je uspeo da pobege PO NJEMU NOSI IME POSEBNA VRSTA ŠKORPIJE

Društvo

Na današnji dan, kada je i umro 1974. godine sećamo se jednog od začetnika ekologije u Srbiji - Siniše Stankovića.

Siniša Stanković je napisao veliki broj naučnih radova i univerzitetskih udžbenika. Neka od najpoznatijih su:

„Životni prostor“ — delo u kome kritikuje rasizam i nacizam „Okvir života“ — popularna ekologija „Ohridsko jezero i njegov živi svet“ — monografija

Stanković je bio srpski biolog, član Srpske akademije nauka i umetnosti i osnivač Instituta za ekologiju i biogeografiju SANU, direktor Biološkog instituta Srbije. Njemu u čast Institut za biološka istraživanja nazvan je po njegovom imenu -Siniša Stanković.

Stanković je jedan od pionira ekologije kod nas u Srbiji. Istraživanja je često vršio na Ohridskom jezeru.

Zanimljivo je i da je i po njemu, pošto je on otkrio tu vrstu, nazvana jedna vrsta lažne škorpije koja živi samo u Srbiji - Neobisium stankovici.

foto: Instagram Story Printscreen/Moj_beo_grad

Stankovićev život bio je buran. Bio je izuzetan intelektualac, ali je imao i tešku sudbinu za vreme Drugog svetskog rata. Bio je u logoru na Banjici, odakle je uspeo da pobegne.

foto: Institut za biološka istraživanja

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs