Foto: Aleksandar Jovanović

osmaci, pripremite se!

VRAĆA LI SE NORMALNO POLAGANJE MALE MATURE ILI ĆE OPET BITI ZAOKRUŽIVANJE? Zna se kako izleda završni test! Proba krajem marta

Društvo

Do male mature ostala su još četiri meseca, a šansu da provere svoje znanje osmaci će imati 25. i 26. marta, kada je zakazana proba završnog ispita.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da su probni testovi već spremni, zapakovani i čuvaju se u sefu Zavoda.

Prema važećim procedurama testovi se štampaju na kraju prethodne školske godine i čuvaju do termina probnog ispita. On se organizuje kao verna simulacija procesa završnog ispita, da se učenici i nastavnici pripreme za procedure koje im predstoje u junu - vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora.

foto: Marina Lopičić

Cilj probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

U Zavodu kažu da su pripremljeni zadaci i za završni ispit u junu, da se trenutno obavlja prevod na jezike nacionalnih manjina. Štampanje testova počinje krajem marta.

Spremni zadaci za završni ispit u junu

Epidemija virusa korona već tri školske godine remeti regularnu nastavu u školama. Đake, ali i njihove roditelje, najviše brine kakvi će biti zadaci i da li će prosvetne vlasti imati u vidu tu okolnost pri izradi testova. Prošle godine testovi na završnom ispitu maksimalno su bili prilagođeni tim okolnostima. Direktor Zavoda Branislav Ranđelović za Euronews Srbija kaže da će isto biti i ove godine.

Izmena kalendara

Testiranje 27, 28. i 29. juna

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana (umesto do 21. trajaće do 24. juna), biće pomereno i polaganje završnog ispita, te će mali maturanti testove iz srpskog, matematike i kombinovani polagati 27, 28. i 29. juna.

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita biće od 4. do 8. aprila. Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2022/2023. godinu biće organizovani u periodu od 13. do 22. maja za upis u bilingavla odeljenja, baletske, muzičke škole, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, scensku i audio-vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju, biologiju i hemiju, filološke nauke, umetničke škole likovne oblasti i obrazovne profile u oblasti umetnosti.

Prijem sportske dokumentacije za kandidate za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport održaće se u subotu, 21. maja i ponedeljak, 23. maja, predviđeno je školskim kalendarom.

- Zadaci će biti apsolutno u istom stilu kao i prošle godine, u skladu sa važećim standardima. Odnos zatvorenih i otvorenih pitanja će biti približno isti kao i u junu 2021. - rekao je Ranđelović.

Prošlo godine na testovima iz srpskog, matematike i kombinovanom bilo je više zadataka na zaokruživanje, nego prethodnih godina. Tome je doprinela digitalizacija samog procesa pregledanja.

Ove godine 15 skening centara

Testove za malu maturu već dve godine priprema i štampa Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Tako će biti i ove godine. Od 2020. godine uvedeno je da deo testova pregleda softver i to zadatke koji su na zaokruživanje, dok na pitanja otvorenog tipa, na koje učenik mora da odgovori pregledaju nastavnici.

foto: Profimedia

Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen.

Odnosi se i na maturante

Produženje školske godine

Produženje školske godine za tri dana odnosi se i na maturante, koji sa nastavom završavaju ranije od ostalih učenika. Za učenike osmog razreda drugo polugodište završava se 10. juna, za učenike gimnazije 27. maja, a za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 3. juna.

- Za pregledanje zadataka, kao i ranijih godina, biće zadužen Fakultet organizacionih nauka iz Beograda, čiji softver naš obrazovni sistem koristi, i skening centri Ministarstva prosvete, u školama širom Srbije. Skening centara će ove godine, a u cilju decentralizacije i ubrzanja procesa, biti čak 15. Ova izmena trebalo bi da dovede do kraćeg perioda skeniranja i pregledanja, kao i do ranijeg termina objavljivanja krajnjih rezultata. Otvorene zadatke će pregledati odabrani nastavnici iz škola širom Srbije - naveo je Ranđelović.

Kurir.rs/ Euronews