Nek se spremi Gugl

Srbin pobedio: Uzeo od Jahua 300.000 dolara

Milorada Trkulju Jahu i Gugl na svojim internet stranicama predstavili kao kriminalca, pa ih je Srbin tužio za uvredu

Tech
> 12:24h

Milorad Trkulja, iz Lijevče polja u Republici Srpskoj, pobedio je na sudu čuveni "Jahu" (Yahoo). Trkulju su, naime, Jahu i Gugl na svojim internet stranicama predstavili kao kriminalca, pa ih je Srbin tužio za uvredu. Proces protiv Gugla još uvek je u toku.Vrhovni sud u Melburnu još u martu je presudio da je kompanija Jahu kriva za uvredu Milorada Trkulje i naložila joj da plati kaznu oko 300 hiljada dolara, prenosi portal Banjalukalive.com.

"Zadovoljan sam jer je nepravda ispravljena i jer je ova presuda Vrhovnog suda Australije postala automatski zakon za sve ljude. Ne može više niko da ode na internet pretraživač i napiše nečiji portret, a u stvari da objavi neistine i laži protiv nedužnih ljudi, dece i njihovih familija", rekao je Trkulja za beogradske medije.

Srpski biznismen Milorad Majkl Trkulja (61) postao je poznat krajem prošlog veka kao domaćin mnogim umetnicima koji su gostovali u Australiji. Trkulja je svojevremeno bio upucan u leđa, nakon čega su počele da kruže razne priče o njemu i tada je dovođen u vezu sa ljudima izvan zakona.Trkulja je sve to demantovao, ali su se na internetu, kod pretraživača Jahu i Gugl pojavile tvrdnje da je on kriminalac. Odlučio da presavije tabak i pravdu potraži na sudu.

"Tek kada sam ih obavestio da ću ih tužiti, sklonili su sajt, ali je tada bilo suviše kasno. Verovatno moje pretnje nisu shvatali ozbiljno. Ne može niko da objavljuje neistine ne samo o meni nego o bilo kome, zato sam ih tužio iako su oni veliki i bogati", kaže ovaj bivši estradni menadžer koji se izjašnjava kao Jugosloven. Na pitanje zašto je tužio pretraživače, a ne sajt na kojem su objavljeni neistiniti podaci, Trkulja odgovara da je najprije od pomenutog sajta tražio dokaze za objavljeno i pošto ih nije dobio, obratio se sudu.

"Od „Gugla" i „Jahua" sam tražio da mi dostave IP adresu računara sa kojeg je postavljena ta neistinita informacija, ali mi to nisu dali. Da jesu, ne bih ih tužio. Ovako, pošto su vlasnici internet-adrese „Gugl" i „Jahu", odlučio sam da tužim njih. Milioni ljudi imaju iste probleme, ali nisu spremni da se bore protiv giganata", objašnjava ovaj Australijanac poreklom iz Banjaluke iz koje je otišao pre 40 godina.