Foto: Privatna Arhiva

ima nade

PREDSEDNIK RK VOJVODINA IMA ODLIČNU IDEJU! Milan Đukić poziva: Zašto Srbija ne bi bila sedište SEHA Gasprom lige, umesto Hrvatske?

zanimljiva inicijativa, Rukometni savez na potezu

Ostali sportovi

Predsednik Rukometnog kluba Vojvodina Milan Đukić uputio je pitanja Rukometnom savezu Srbije u vezi sa regionalnim takmičenjem SEHA Gasprom ligom, a koja se tiču njenog mogućeg stopiranja. Iza ovog šampionata stoji ruski naftni gigant, a s obzirom na proterivanje ruskih kompanija iz sveta sporta, sasvim je moguće da se ova liga ugasi.

Od osnivanja SEHA lige RK Vojvodina je jedini klub iz Srbije koji se u njoj takmiči od početka. Ovo regionalno rukometno prvenstvo okuplja timove iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Severne Makedonije, ali i Belorusije i ratom zahvaćene Ukrajine.

foto: Privatna Arhiva

Poslednja objava na sajtu SEHA šampionata postavljena je 26. februara i tiče se upravo Vojvodine. Kako se navodi, meč između Vojvodine i Neksea iz Našica, koji je trebalo da se igra u četvrtak, 3. aprila, odložen je za 15. april, a kao razlog navedeno je podudaranje sa evropskim i domaćim utakmicama. Ipak, pitanje je šta će biti sa samom ligom, te da li će se meč između šampiona Srbije i tima iz Hrvatske odigrati i u aprilu.

Evropska rukometna federacija (EHF) donela je u ponedeljak odluku o suspenziji reprezentacija Rusije i Belorusije, kao i timova iz ovih zemalja, iz svih evropskih takmičenja. Razlog su, naravno, ratna zbivanja u Ukrajini.

Pre same odluke EHF-a, pitanja u vezi sa opstankom SEHA regionalne lige, te položaja timova iz Srbije u njoj, predsednik RK Vojvodina Milan Đukić uputio je Rukometnom savezu Srbije. Đukić navodi za portal 021.rs da se pitanje SEHA Gasprom lige otvara zbog niza stvari, između ostalog, i činjenice da je glavni sponzor takmičenja najveća ruska kompanija.

- Pitanje SEHA Gasprom regionalne lige se logično nameće imajući u vidu pritisak vlasti zapadnih država da se klubovi odreknu sponzorstva Gasproma, kao što je slučaj sa Šalkeom, a tu je i pitanje opstanka Gasproma kao sponzora Lige šampiona u fudbalu. Ubeđen sam da će sankcija biti i kada je u pitanju regionalno rukometno takmičenje, jer se logo i slogan ruske kompanije nalazi na svakom gerfloru učesnika SEHA lige. Uz to, sedište SEHA lige je u Hrvatskoj, državi koja je uvela sankcije Rusiji - navodi Đukić.

foto: Arkus liga

Po njegovim rečima, rukometni klubovi iz Srbije i savez ne treba da donose odluke pre vremena, ali u svakom slučaju treba da imaju spremne odgovore na pojedina pitanja.

- Šta ćemo da radimo ako SEHA lige nema od sledeće sezone? Šta ćemo da radimo ukoliko se broj klubova drastično smanji? Šta radimo u slučaju da se sedište lige menja? Ili, preciznije, zašto se ne ponudimo da sedište lige bude u Srbiji i time, 10 godina kasnije, ispravimo nepravdu 'trgovine' oko SEHA lige, i ispravimo štetu koja je nanela današnja 'engleska gospoda' srpskom rukometa - upitao je Đukić.

Đukić dodaje i da je preporučio Rukometnom savezu Srbije da zakaže sednicu Upravnog odbora na kojoj će se analizirati situacija u vezi sa SEHA šampionatom, ukazujući na to da Rukometni savez Severne Makedonije traži preraspodelu uticaja u takmičenju i da je vreme da isto učini i Rukometni savez Srbije.

Rukometaši Vojvodine ove sezone odigrali su tek jednu utakmica u SEHA šampionatu, tom prilikom izgubivši od Vardara. Pre toga srpskom šampionu odložena je utakmica protiv ukrajinskog Motora, a sada je za drugi datum zakazan i susret sa Nekseom.

Kurir sport