RASKRINKANI

OVAKO SU KRIMINALCI IZ SRBIJE NABAVLJALI HRVATSKE PASOŠE: Pala petroka koja je obezbeđivala lažne identitete, zaradili brdo para

Crna Hronika
> 21:59h

U Hrvatskoj je razbijena petočlana kriminalna grupa koja je za sumu od 15.000 evra pripadnicima srpskog podzemlja obezbeđivala pasoše Hrvatske. Tako je još jedna šema srpskih kriminalaca propala, a sumnja se da su uhapšeni od ovog posla zgrnuli 217.000 evra, koje su međusobno delili.

U ovom uigranom timu mozak operacije bio je izvesni Emilio Nikolini (51), a osim njega, činili su ga i dvojica policajaca, Aleksandar Mašić (58) i Slaven Brekalo (42), kao i advokatica Višnja Dujmović Krijan (62). Kao posrednik između njih i onih koji su naručivali pasoše označen je Željko Katić (57), piše Objektiv.

- Oni se terete za zločinačko udruživanje i druga krivična dela, a optužnica protiv njih još nije potvrđena. O tome će odlučiti tročlano sudsko veće u naredna dva meseca - rekao je juče za Objektiv Miroslav Rožac, portparol Županijskog suda u Osijeku.

Ova petorka se našla pod istragom u novembru 2020. godine, ali je ona zbog kompleksnosti slučaja duže trajala, napomenuo je Rožac.

foto: Shutterstock

Emilio Nikolini je nalazio zainteresovane za pribavljanje novog identiteta, a Mašić i Brekalo su ih kroz sistem u policiji proveravali, kako bi utvrdili da li su na spisku traženih osoba i da li negde ima njihovih fotografija.

- Potom su u istom policijskom sistemu tražili hrvatske državljane koji nikada nisu podizali dokumenta. Mahom je reč o osobama koje dugo žive u inostranstvu. Te podatke su dostavljali Emiliju, a onda bi on s njihovim identitetom, ali fotografijama svojih "klijenata" nabavljao falsifikovane lične i putne isprave Italije, Španije i tzv. Roma pasoš. S tim dokumentima "klijenti" bi dolazili u Hrvatsku i, uz pomoć Dujmovićeve, dobijali originalna hrvatska dokumenata. Dujmovićeva se tereti da je nabavljala izvode iz knjige rođenih, a zatim u više policijskih stanica podnosila hitne zahteve za prijave prebivališta za izdavanje ličnih karata na ime hrvatskih državljana, ali sa slikama onih koji su dobijali novi identitet - objašnjava izvor Objektiva.

Zasad se ne zna kada su počeli da realizuju svoj plan, a sumnja se da su među onima kojima su završavali dokumenta bili ljudi iz Hrvatske, Srbije i Italije.

(Kurir.rs/ Objektiv)