Foto: Kurir sport/Lazar Delić

KONJIČKI SPORT

RUSIJA SUSPENDOVANA IZ EVROPSKE FEDERACIJE: Olga Bondar do petka trenirala kasače, htela da napusti Kijev, ali je bilo prekasno!

Predstavnik Srbije, poznati beogradski advokat Tomislav Višnjić, kaže da ovo nije svakako najpametnije što je moglo da se uradi. Centralni moskovski hipodrom je najstariji za kasače u Evropi, sa tradicijom od 1834. godine!

Ostali sportovi
> 17:17h

Kao odgovor na trenutna ratna dešavanja u Ukrajini i kao podrška svojoj članici, Upravni odbor Evropske kasačke federacije (UET), odlučio je da momentalno suspenduje učešće predstavnika Ruske kasačke federacije (CTA) u radu komisija UET-a kao i učešće predstavnika Rusije na svim takmičenjima.

Tokom sastanka na jednom od najpoznatijih hipodroma u Francuskoj Kanj-sur-Meru, zakazanom za 12. mart, UET odbor raspravljaće i o mogućnostima da se Generalnoj skupštini podnese zahtev za isključenje Ruskog kasačkog saveza iz UET-a. Inače, Rusi imaju dugu tradiciju u kasačkom sportu i najstarije trkalište u Evropi - Centralni moskovski hipodrom, koji postoji od 1834. godine.

Predsednica UET, gospođa Marjana Aluviohkola iz Švedske i članovi uprave uveravaju Aleksandera Vorobija, predsednika Ukrajinskog saveza kasača, da će imati njihovu punu podršku, pre svega moralnu.

foto: Printscreen Sputniknews.com

Poznati beogradski advokat i jedan od najpoznatijih vlasnika i odgajivača kasačkih grla u Srbiji Tomislav Višnjić, veoma cenjen i u evropskim okvirima, kaže da ovo svakako nije najpametnije što je moglo da se uradi.

- Isto tako dobili smo i obaveštenje o trenutnoj situaciji nekoliko članova iz Ukrajine. Olga Bondar je više puta vozila u Srbiji na šampionatu Mediterana. Za nju nam je saopšteno da je trenirala svoje konje do petka na hipodromu u Kijevu. Htela je da napusti grad, ali je bilo prekasno. Ona se sada sa komšijama krije u svojoj zgradi i više ne izlazi napolje - rekao je Tomislav Višnjić, koji je dugi niz godina predstavnik Srbije u UET-u.

Kasački derbi u Somboru zasluga porodice Jokić

Kasački derbi ove godine biće održan u Somboru 14. avgusta. Prethodnih godina domaćin najboljih kasača u Srbiji je bila Subotica, a sada će se okupiti u Somboru, gde brigu o lokalnom hipodromu odnedavno vodi Branislav Jokić, otac NBA superstara Nikole Jokića. Porodica Jokić je vlasnik kasačke štale "Drim kečer", jedne od najuspešnijih na zapadnom Balkanu.

Početak sezone je 10. aprila u vodećem centru u Srbiji za kas Subotici, a završetak je planiran za 6. novembar u Pančevu.

Skupština saveza 12. marta u Zobnatici

Godišnja skupština Udruženja za kasački sport Srbije (UKSS) i saveza (SKAS) održaće se 12. marta u ergeli Zobnatica, sa početkom u 12 časova. Inače, posle dugogodišnje krize, Zobnatica uz državnu podršku i većinski arapski kapital doživljava pravi preporod poslednjih godina.