Foto: - / Sputnik / Profimedia

analiza

ZAŠTO JE MARIJUPOLJ TOLIKO VAŽAN ZA RAT U UKRAJINI? Za sada ništa od evakuacije civila iz ovog grada

Evakuacija civila iz Marijupolja, planirana za danas, je otkazana. Ukrajinci tvrde zbog ruskog granatiranja, Rusi kažu da su vlasti same odustale od nje. U gradu sada vlada haos, nema struje, vode, grejanja.

Planeta

Grad je danima pod velikim napadima ruskih snaga, a BBC je objasnio zašto je Marijupolj strateški toliko važan.

Reč je o jednoj od najvećih ukrajinskih luka na Crnom moru i jednom od ključnih gradova na području između Krima i Rusije.

Zauzmu li Rusi Marijupolj, piše BBC, mogli bi da preuzmu kontrolu nad rutom koja povezuje Lugansk i Donjeck.

Navedene oblasti su pod kontrolom ruskih separatista koji imaju podršku Kremlja, a čiju nezavisnost je Vladimir Putin priznao pre početka invazije.

Evakuacije, kažu iz Međunarodnog Crvenog krsta, danas neće biti. U Marijupolju živi oko 400.000 stanovnika.

"Upravo sam u Marijupolju, na ulici, i čujem granate svakih par minuta. Vidim automobile ljudi koji su pokušali da izađu iz grada, a sada se vraćaju. To je haos", rekao je 44-godišnji inženjer Aleksander.

"Pozivamo ljude da se vrate u skloništa jer se ruska strana ne pridržava prekida vatre i nastavlja paljbu po gradu i okolni", saopštile su gradske vlasti.

Rusko ministarstvo obrane okrivilo je ukrajinske nacionaliste za propast evakuacije i tvrdi da oni sprečavaju ljude da napuste grad.

Zamenik gradonačelnika Serhij Orlov rekao je BBC-u da je primirje potpuno propalo.

"Nastavljaju da nas zasipaju projektilima. Ludi su. Nema prekida vatre u gradu i nema ga nigde uz planiranu rutu. Naši civili su bili spremni, ali nisu mogli da odu zbog granatiranja", rekao je on.

Humanitarni koridori dogovoreni su na drugoj rundi pregovora ukrajinske i ruske delegacije u Belorusiji.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs