Foto: Shutterstock

mesta koja često zanemarujemo

BAKTERIJE VOLE SKRIVENA MESTA: Greške koje pravimo kad čistimo kupatilo! Na OVO treba DOBRO OBRATITI PAŽNJU

Žena

Budimo iskreni, čišćenje kupatila nikad nije bilo niti će ikome biti zabavno. Međutim, da biste posao obavili kako treba, sledite uputstva koja vam danas donosimo.

foto: Shutterstock

Čistite samo vidljive delove ve-cea

Ukoliko čistite samo vidljive delove ve-ce šolje (gornji deo daske i unutrašnjost šolje), onda ni ne slutite kolika se vojska bakterija nakupi na njenom spoljašnjem delu, donjem delu daske i vodokotliću. Zato obavezno prebrišite i ta mesta i ne zaboravite da dezinfikujete i ručkicu za povlačenje vode.

Jednim proizvodom čistite sve

Ukoliko jednim sredstvom čistite sve površine u kupatilu, one ne mogu biti jednako očišćene. Zato neka vas ne čude tragovi koji nakon brisanja ostaju na ogledalu ako ga čistite sredstvom namenjenim za pranje kade i pločica. Staklene površine i ogledala treba čistiti isključivo tečnošću za pranje prozora.

foto: Profimedia

Ne koristite dovoljno ventilaciju

Imate ventilaciju, a retko je koristite? Bilo bi dobro da je uključite pre tuširanja i da je ostavite uključenu još 15-20 minuta nakon korišćenja kupatila kako bi se vlaga svela na minimum, a samim tim i stvaranje buđi. Ukoliko nemate ventilator, a u kupatilu postoji prozor, svakako ga otvorite kako bi vlaga izašla napolje.

Ve-ce četku odmah vraćate na držač

Nakon korišćenja četke za ve-ce šolju, odlažemo je u kućište s držačem, u kojem se mokra cedi, pa se tu nakupljaju bakterije i drugi mikroorganizmi. Četku ubuduće dobro otresite pre nego što je odložite nazad kako bi bila skoro suva. Takođe, njeno kućište s vremena na vreme dezinfikujte antibakterijskim sredstvom i nakon toga ga dobro isperite i osušite.

foto: Shutterstock

Ne perete zavesu za tuširanje

Primetite li čudne naslage i mrlje na zavesi iznad tuš-kabine ili kade, ne morate je bacati. Jednostavno je operite u mašini za veš. Ne zaboravite da će duže trajati ako je svaki put nakon tuširanja ili kupanja raširite. Ukoliko je mokru ostavite skupljenu, postaće rasadnik bakterija.

foto: Shutterstock

Sitnice koje se obično zanemaruju

Kad čistimo kupatilo, često zanemarujemo police, ormariće, čašu za četkice za zube, držač za sapun, ručku na vratima i prekidač za svetlo. Sve su to stvari koje svakodnevno dodirujemo, pa ih nikako ne smemo zanemarivati! Nikako ne zaboravite da i igračke kojima se deca igraju dok ih kupate znaju biti pravi rasadnici bakterija, pa ih s vremena na vreme temeljito operite.

foto: Shutterstock

Kurir.rs

Bonus video: