Foto: EPA YURI KOCHETKOV

ANALIZA

PLEN: Ko je drastičnije potcenio Ukrajinu - Putin ili Zapad?

Po­sle dve ne­de­lje bo­r­bi ja­sno je da na­pad ru­ske voj­ske ne te­če po pla­nu, pa se mno­gi pi­ta­ju ko je po­gre­šio u procenama

Planeta

Rat u Ukrajini bukti već 16 dana i čini se da se planovi ruske vojske ne ostvaruju kako treba i da su potcenili Ukrajince i njihovu vojsku.

S druge strane, mnogi veruju da je Zapad sa svojom vrlo blagom podrškom i malom pomoći u naoružanju takođe potcenio ovu zemlju, drugu po veličini u Evropi.

Poznavalac međunarodnih odnosa Marko Lovec iz Ljubljane, gostujući u emisiji „Studio siti“ na RTV SLO, na pitanje ko je više potcenio Ukrajinu - Putin ili Zapad, EU i NATO, rekao je:

- Izgleda da smo i mi na Zapadu potcenili svoju sposobnost da branimo Ukrajinu i bili smo iznenađeni. Pritisak javnosti u prvim danima mobilisao je zahteve za sankcije i pomoć ukrajinskom otporu oružjem. Ali verovatno možemo verovati analizi sa Zapada da Putinu ne ide po planu, da je nekako zaglavio u toj zemlji.

foto: AP Marienko Andrew

Navodno su u Kremlju računali da će Ukrajina brzo kapitulirati i da će odmah posle toga započeti pregovori.

Socijalni inženjering

Vojska očišćena od Rusa

Profesor Ilija Kajtez podseća da su sve ankete koje su rađene pre Majdana 2014. ukazivale da su Rusi Ukrajincima i Ukrajinci Rusima bili najbliži narod.

- Te 2014. počinje socijalni inženjering, a praktično najveće promene izvršene su u ukrajinskoj vojsci, koja je očišćena od starih kadrova, a antiruski su dobili visoke pozicije - zaključuje Kajtez.

S druge strane, profesor Ilija Kajtez smatra da Ukrajinu nisu potcenili ni Putin ni Zapad, već se radi o nečem trećem - o tome ko je i šta želeo od Ukrajine.

- Putin je želeo da Ukrajina ne bude antiruska, a da ukrajinski narod, koji je bratski narod s Rusima, ne bude oružje u rukama Zapada u njihovoj težnji da dođu do fizičkih granica Ruske Federacije. Putina neki analitičari poput Aleksandra Dugina smatraju previše tolerantnim i nedovoljno agilnim u odnosu na ono šta su ukrajinske snage radile u Donjecku i Lugansku, gde je stradalo 14.000 Rusa. Putin je na sve načine pokušao da dođe do razuma ukrajinskog vođstva, da se pokrenu Minsk 1 i 2 sa mrtve tačke, znajući kakva operacija očekuje rusku vojsku. Putin je znao da ovaj rat može da napravi veliki jaz i raskol u slovenskom tkivu. S druge strane, Zapad je imao samo jednu ideju - da animozitet između Rusa i Ukrajinaca bude veći i da rat traje što duže - kaže za Kurir profesor Kajtez.

A. Mlakar