Foto: Shutterstock

Kako da izbacite sekret iz disajnih puteva

Život

Pandemija COVID virusa promenila je način na koji posmatramo simptome prehlade i gripa. Danas je kašalj nešto čega se veoma bojimo, a on može biti tek simptom sezonske bolesti. Međutim, čak i ako nije povezan sa COVID infekcijom, kašalj može biti i te kako opasan i potrebno je obratiti pažnju kad god se pojavi. Kako da se oslobodite sekreta iz disajnih puteva smo razgovarali sa dr Ljiljanom Timotijević, pulmologom Gradskog zavoda za plućne bolesti Beograd.

Šta je zapravo kašalj?

Dr Ljiljana Timotijević, pulmologfoto: Promo

Kašalj je refleksna radnja i rezultat je iritacije i stimulacije receptora kašlja koji se nalaze u sluzokoži gornjih i donjih disajnih puteva, ali i u srcu, uhu, jednjaku, želucu i dijafragmi.

Uloga refleksa kašlja je u eliminaciji sekreta i drugih štetnih supstanci, zbog toga se on smatra jako važnim zaštitnim odbrambenim mehanizmom koji je neophodan za čišćenje disajnih puteva.

Kašalj je simptom koji se javlja kod velikog broja bolesti, i ukoliko traje duže od tri nedelje, ili je praćen iskašljavanjem sekreta, onda je potrebno potražiti pomoć.

Kašalj nastaje kada se iritiraju nervi u vašem grlu ili disajnim putevima. Mozak dobija signal, a potom „kaže“ mišićima u grudima i abdomenu da je potrebno da „izguraju“ iritaciju izvan tela. Kao posledica toga nastaje kašalj, za koji je potpuno normalno da se javlja povremeno.

Međutim, čest kašalj može da dovede do povrede pluća i grla, što može dovesti do još kašlja. Pored toga, kada vas kašalj prati nekoliko nedelja, ili ukoliko u kašlju postoji sekret koji ne prolazi, onda je potrebno potražiti pomoć.

Kako prepoznati produktivni kašalj?

U medicini postoje dva „tipa“ kašlja – suvi i produktivni. Oba nastaju na različite načine i iz različitih razloga, a karakteriše ih prisustvo ili odsustvo sekreta. Kod kašlja praćenog sekretom, često možete imati osećaj da je nešto zaglavljeno u vašim grudima ili u grlu. To telo reaguje na bolest time što proizvodi više sekreta nego obično, što onda predstavlja problem

Različite vrste kašlja zahtevaju i različitu terapiju. Kod suvog kašlja, potrebno je „reći“ mozgu da prekine sa slanjem signala mišićima u grlu i grudima. Kod produktivnog kašlja situacija je dosta drugačija. U ovom slučaju, potrebno je „razbiti“ sekret, čime se poboljšava njegovo izbacivanje iz disajnih puteva - objašnjava dr Timotijević.

foto: Promo

Kako se rešiti kašlja?

Mnogi posežu za jakim antibioticima i drugim sličnim lekovima. Ukoliko je u pitanju bakterijska infekcija antibiotici mogu brzo da pomognu u trenutnoj borbi sa kašljem, ali ukoliko je infekcija virusna posledice po organizam mogu biti ogromne, a korist od primene antibiotika ne postoji.

Verovatno ste čuli za pojam bakterijska rezistencija. Bakterijska rezistencija je otpornost bakterija na dejstvo nekog antibiotika, tako da one opstaju ili se čak umnožavaju u njegovom prisustvu. Prekomernim, neopravdanim i nepravilnim korišćenjem antibiotika pojačava se razvoj bakterijske rezistencije.

Potrebno je pre uvođenja antibiotika da se obavezno uradi analiza krvne slike. Za tretiranje kašlja, svojim pacijentima savetujem korišćenje preporučujem korišćenje preparata kojeg u medicini nazivamo „mukolitik“. U pitanju je vrsta proizvoda koji razlažu sluz iz disajnih puteva i pomažu pri njenom iskašljavanju. Lično preporučujem PropoMucil® prašak koji sadrži N-acetilcistein i propolis bogat polifenolima- antioksidansima. Ova kombinacija razlaže sekret, i time pospešuje njegovo izbacivanje iz organizma. Iako je na tržištu mnogo preparata koji sadrže N-acetilcistein, PropoMucil® ga pametno kombinuje sa propolisom.

Od davnina se i u narodu zna da je propolis prirodni antibiotik, kao i da pomaže kod virusnih i bakterijskih oboljenja. Propolis u PropoMucil® kesicama je prečišćen, pa ne izaziva alergijske reakcije.

PropoMucil® možete koristiti i posle preležane COVID infekcije - jer pomaže da se oslobodite pratećih simptoma infekcije i da pospešite imunitet. Na taj način pomaže u oporavku i borbi protiv štetnih radikala, što je izuzetno važno posebno dok se oporavljate od bilo kog virusa ili infekcije, ističe na kraju razgovora dr Timotijević.

Promo tekst